След доклада на ЕК българското правителство ще е заето със замитане на следите от корупционни схеми. Това твърди познавачът на България, германският историк и политолог Хайнц Брам в интервю за ДВ.
"Гернот Ерлер беше казал, че в България има хора, които смятат, че могат да залъгват ЕК, че могат да водят Брюксел за носа. Зад това прозира много дълбоко разочарование от България, от българите, които бяха решили, че ще използват благоразположението на Запада, за да го лъжат. Това повече няма да е възможно. Освен с предпазни клаузи България може и трябва да бъде респектирана със спирането на финансиране, от което не печели никой. Като цяло всичко това е много тъжно, и бих искал да мога да кажа нещо друго, но не мога", заявява Хайнц Брам.

- Често, когато София е критикувана отвън, за вътрешна употреба се лансира версията за някаква кампания срещу страната. Можем ли да разглеждаме доклада на ЕК като част от такава анти-българска кампания?

"Тази дума използват предимно бившите комунисти по същия начин, по който я използваха и преди 1989 година, когато говореха за империализма. Смятам, че службата срещу измамите ОЛАФ винаги добре си е вършела работата. Да не забравяме, че в нейните структури са представени отделните страни-членки в тяхното политическо многообразие - от лявото до дясното. В този смисъл оценките на службата са обективни, затова и трудно мога да приема, че някой умишлено рисува лоша картина за България, за да и стори лошо. Няма никаква кампания, така както нямаше кампания срещу страната, когато тя беше приемана в ЕС. Точно обратното - мнозина преглътнаха съмненията си и в крайна сметка подкрепиха приемането на България и Румъния в общността. Смятам, че и занапред ЕК ще продължи да гледа трезво и обективно на случващото се в България".

А смятате ли, че обективната критика и предприетите от комисията мерки срещу България могат да решат реално проблемите, например да прекъснат симбиозата между политиката и организираната престъпност, каквото заключение прави службата ОЛАФ?

"Ако съдя по реакцията на партиите от управляващата коалиция на премиера Станишев, по всичко личи, че те наистина са се уплашили. Очевидно те не са предполагали, че някой може да подходи така трезво и твърдо срещу корупцията в България. Вярвам, че човек като Станишев трябва да си дава сметка, че ако не успее да се пребори с проблема корупция, това ще предопредели неговата собствена и тази на партията му съдба".

Това е въпросът - дали ще успее премиерът да се справи с проблема корупция?

"Това е много трудно да се каже, поради простата причина, че не знаем колко дълбоки корени е пуснала организираната престъпност. Вярвам, че в сегашното българско правителство има хора, които искрено желаят да работят за изкореняването на корупцията. Но това не е проблем, който може да бъде решен за дни, седмици или месеци, а за години".

В случая става въпрос за причинени огромни щети на България - не само материални но и морални. В такава ситуация се поставя въпросът за политическата отговорност за това. Смятате ли, че правителството на Станишев ще поеме отговорността за този провал, например като подаде колективна оставка?

"Не вярвам, че това ще стане. Казал го беше, мисля, министър Петър Димитров, че в България министрите са залепнали за креслата си. Практиката, опитът с България също говори в полза на това, че няма да се стигне до оставка на правителството. Подозирам, че една от движещите сили за това поведение може да бъде желанието, в оставащото време до края на мандата на това правителство да се прикрие всичко, да се заметат следите на други корупционни схеми, които биха могли също да бъдат извадени на светло. Това вероятно означава, че ще се върви към редовни парламентарни избори. Това не е най-добрият изход, но трябва все пак да гледаме трезво и реалистично на нещата. Показва го опитът, който имаме с България", заявява германският историк и политолог Хайнц Брам. /БЛИЦ