Очаква се този петък да бъдат обсъдени новите предложения за председател на Народното събрание (НС), след като вчера Никола Минчев свален с гласовете на ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“.

Според предварителната седмична програма би трябвало депутатите да изслушат министъра на отбраната Драгомир Заков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно самолета, нарушил българското въздушно пространство на 8 юни.

Предстои да разберем дали пленарното заседание и днес ще протече на фона на демонстрации на недоволство. А протестът в подкрепа на вече бившия председател на Народното събрание Никола Минчев и управляващите продължи до късно снощи.

Нова драма с шефското място в парламента

Протестиращите посрещната с аплодисменти Минчев, премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев, както и други депутати от „Продължаваме промяната“, "Демократична България" и БСП.

Не такава беше реакцията на хората на площада, когато при тях отиде председателят на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той излезе от парадния вход с разперени ръце, но беше посрещнат от хвърчащи бутилки от вода и бира.

Малко след 22:00 часа при опит на депутати от „Възраждане“ да си тръгнат от парламента отново се стигна до напрежение. На няколко пъти протестиращите нападнаха народните представители и ги замеряха с бутилки. Наложи се те да бъдат изведени с полицейски кордон.

По време на протеста пред парламента депутатите приеха актуализацията на бюджета на първо четене. Основното в нея е увеличение на новия дълг с 3 милиарда лева, нулева ставка на хляба, намаляване на ДДС за парното и газа.

При гласуването от ГЕРБ-СДС, „Възраждане“ и ДПС отправиха критики. От „Има такъв народ“ подкрепиха цялостно актуализацията, но заявиха, че имат забележки. Оттук нататък се очакват предложения на партиите за промени между първо и второ четене.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!