Бившият защитник на Берое и Локомотив (София) Ваня Джаферович коментира пред БЛИЦ очакванията си за евроквалификацията между "трикольорите" и "шахматистите", която стартира в 21:45 часа на "Васил Левски". Хърватинът си пожела победа за родината му, но също така иска Венцислав Христов да отбележи гол. Джаферович, който е маркетинг директор на Берое и треньор в школата на клуба, разказа, че Христов го е разпитвал за сънародниците му. Именно нападателят на старозагорци се превърна в герой в първата квалификация на България по пътя към Евро 2016, вкарвайки победното попадение във вратата на Азербайджан в Баку за успеха ни с 2:1.

- Ваня, защо медиите в Хърватия не спират да ни атакуват?
- Наистина е малко грубо, прекаляват даже. Вчера четох как изкарват българските национали анонимници. Това е мнението на един журналист. Бъдете сигурни, че повечето хора в Хърватия се страхуват от българския отбор. Сънародниците ми са респектирани от противника. По принцип играем много трудно с България. И сега не очаквам да е по-различно. Да, България отдавна не е на световната сцена, но колективът при Любослав Пенев е много добър.

- Писанията от родината ти, че Лука Модрич, например, струва повече от целия наш отбор, могат ли да изиграят лоша шега на Нико Ковач и футболистите му и евентуално да има подценяване?
- Няма начин това да се случи. Не мисля, че футболистите на Хърватия подценяват българския национален отбор. Предполагам, че стадионът ще е пълен и домакинският фактор ще изиграе роля. Българите ще имат криле, особено след победата срещу Азербайджан.

- Прогнозата ти за мача?
- Хърватия ще победи, така ги виждам нещата. Надявам се да вземем трите точки, защото съм хърватин.

- Точен резултат?
- 1:2, като желанието ми е Венци Христов отново да вкара за България. Нека Венци отбележи, но Хърватия да победи. Иска ми се обаче и България да се класира на Евро 2016. Имате шансове за бараж. Аз обичам България. Живея тук 10 години. Тук се случиха едни от най-хубавите неща в живота ми. Имам прекрасно семейство. Съпругата ми Евгения обаче ще вика за България. Дъщеричката ни Леа пък ще бъде с екип на Хърватия, взел съм й фланелка. Чакам я да порасне още малко и да я обърна изцяло на моя страна. Жени не ми се сърди, тя добре знае, че обичам България, а и тя обича Хърватия. Сега ще викаме за различни отбори, няма начин просто.

_____________________________.jpg

- Венци Христов разпитва ли те за хърватите и ти помагаш ли му по някакъв начин?
- Преди дни се видяхме и разговаряхме. Пихме кафе заедно. От Хърватия искаха да го интервюират и аз съдействах. Не сме говорили много за хърватите. Коментирахме за Берое. Венци е отлично запознат с хърватския национален отбор. Все пак много от футболистите играят в големи европейски клубове - Лука Модрич, Марио Манджукич, Ивица Олич... другите няма да ги изреждам.

- Трябва ли Венци Христов да започне титуляр?
- Любо Пенев го решава това. Предполагам, че отново ще остане резерва, колкото и да не ми се иска. Със сигурност обаче ще го пусне в игра, ще получи шанс за изява.

- Търсят ли те от родината ти преди мача?
- Да, звъняха ми. Разпитваха ме за българския отбор.

- Издаде ли им нещо?
- Нищо специално не съм им казал, общи приказки само. Просто се опитват да търсят информация за противника.

- След като смяташ, че Хърватия ще победи, кой виждаш като основен ваш конкурент в битката за класирането на Евро 2016?
- Според мен мачовете ни с Италия ще бъдат решителни. Това са двата най-класни отбора. Да не забравяме обаче, че във футбола нищо не се знае и винаги има изненади.

- Ще бъдеш ли на трибуните на "Васил Левски"?
- Задължително. На живо ще подкрепя сънародниците ми.

- Сънародникът ти Тончи Кукоч постоянно твърди, че трябва да бъде повикан в националния отбор на Хърватия. Има ли място защитникът на ЦСКА сред избраниците на Нико Ковач?
- На Кукоч му казах да се спре вече. Голямо самочувствие има, което не е лошо за един футболист, но той много говори. Дадох му съвет, че не е хубаво така.

- Приятели ли сте вече? Ти го беше критикувал преди време...
- Намери ме във "Фейсбук" и ми писа. Пита ме защо го критикувам, а аз го правя за негово добро. Казах му, че щом живее в България, трябва да уважава хората и страната. Определено има качества, но смятам, че няма как да очаква повиквателна от Нико Ковач. Той все пак играе в България и в ЦСКА, а Хърватия има футболисти, които играят в далеч по-големи първенства и отбори.

- Каква оценка поставяш на Берое за представянето до момента този сезон?
- Представяме се много добре. Всички в Берое и Стара Загора сме доволни. Да се надяваме така да продължим. Хубаво е, че в клуба имаме стабилност във всяко едно отношение - финансово и спортно-техническо, а това е много важно. 

- Изоставате с 5 точки от лидера ЦСКА, размечтахте ли се вече за шампионска титла?
- Целта ни е да влезем в първата шестица, а след това ще видим... Тогава може и да помечтаем за нещо повече. Но чак за титла, надали. Няма обаче да се откажем, ако стигнем до финалната права и все още сме в играта за първото място.

- Ти си маркетинг директор и треньор в школата, амбициран ли си за нещо повече?
- Записах треньорски курсове и мисля в бъдеще евентуално да се занимавам с тази професия. Пътят е дълъг и нищо не се знае. Най-важното е да сме живи и здрави. Най-приятно се чувствам, когато съм във футбола и близо до терена. Едно е да си футболист, а съвсем друго е да си треньор. Второто е по-трудно, защото отговорностите са повече.

- А в "Сървайвър" лесно ли ти е?
- Участието ми в "Сървайвър" беше най-трудното нещо, което съм правил в живота си. Радвам се изключително много, че бях част от този проект. Участието ми остава завинаги в спомените. Това е най-доброто риалити, уникален социален експеримент. На един остров с непознати хора, глад и трябва да оцеляваш... Много е трудно, повярвайте ми.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

Нашата група "Н" за европейските квалификации