Поради професионалното ми отношение към мача България - Хърватия тази вечер няма да дам 15, 30, 50 или 200 лева за ВИП-а. В друг случай ще си платя за билет, защото това е националният отбор. Няма да ми е за първи път да го сторя. Все пак става въпрос за истинската национална кауза, която трябва да браним винаги.

От началото на седмицата с мой колега се конфронтираме относно евроквалификацията. Моето мнение е, че точно в този момент е нужен пълен стадион. Моля се за това. Той също подкрепя виждането ми. Но не вярва това да се случи, защото Хърватия не е Реал (Мадрид) и евроквалификацията не е мач от груповата фаза на Шампионската лига. Това, според него, принуждава хората да се замислят за парите и свободното си време. Съгласих се с първото. Но тази вечер играе националният отбор на България, който трябва да е приоритет. Какво има да му се мисли?

Дори липсата на ярко име в състава не трябва да ни кара да умуваме. Няма причина "трикольорите" да не получат подкрепата, която заслужават и от която се нуждаят. Няма да пропусна - и която бе оказана на Лудогорец преди малко повече от седмица. Хърватия е съперник, редовен участник на европейски и световни финали. Същият този тим винаги е разполагал изпълнители, играещи във водещи клубове. Към този момент с такива не можем да отговорим. Но не виждам причина за притеснение.

Някой питал ли се от любопитство какво е нужно, за да може един разбит национален отбор да се превърне в юмрук, както Ивелин Попов каза.

Хора, ние сме "лъвовете". Нашият отбор не е "шахматен клуб", ние "разкъсваме" пешки. Сега нашата звезда, нашият лидер не е на терена. Да, Любослав Пенев е името. Това е най-голямата звезда на националния ни отбор по футбол в момента. Това е човекът, чиято философия виждаме. Това е родният победител, от който се нуждаем в момента.

От първия си ден като селекционер на България Пенев даде ясно да се разбере кой определя правилата и какво се очаква да се случи. С много разговори, дисциплина и упоритост той и екипът му изградиха отбор. Отбор със сърце на лъв. И ако един прайд се нуждае от истински лъв, то сега нашият лъв се нуждае от своя прайд. Не само днес.

Замислете се само - нито сме шахматисти, нито сме пустинни лисици, нито сме кенгура, нито сме кръстоносци, нито сме слонове, нито сме соколи, нито сме орли, нито сме дяволи, нито сме дракони, нито, нито нито...

НИЕ СМЕ ЛЪВОВЕТЕ!

Изборът е ваш.
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ/БЛИЦ

Нашата група "Н" за европейските квалификации