ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Украинският президент Володимир Зеленски получи отговор кога ще бъде взето решение за една от най-големите му претенции. Той иска тотална изолация за Русия, изключвайки възможността спортисти от тази страна и Беларус да участват на Летните олимпийски игри в Париж догодина. Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обаче заяви днес, че крайно решение за руските и беларуските спортисти ще бъде взето „в подходящото време“.

„МОК ще вземе това решение в подходящото време, в пълната си дискретност, и без да робува на резултатите от предишните олимпийски турнири. Искаме да проследим въвеждането на тези препоръки колкото се може по-дълго…за да можем да вземем информирано решение“, сподели Бах след срещата на Изпълнителния комитет на МОК.

"Изпълкомът не счете за подходящо да дава срокове…никой не знае какво ще се случи утре или след девет месеца. Участието на атлети с руски или беларуски паспорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 година не е обмислено в консултациите или обсъжданията днес. МОК си запазва правото да реши относно тяхното участие в подходящото време, дори и те да са се класирали според квалификационния критерий, поставен от съответните им международни федерации. МОК ще следи отблизо пълното въвеждане на тези препоръки от всички замесени страни. Резултатите от тази процедура по мониторинг ще бъде важен фактор в решението на МОК по отношение участието на спортисти с руски или беларуски паспорт на Игрите в Париж през 2024 година и на Зимната олимпиада в Кортина д‘Ампецо през 2026 година“, се казва в изявление на МОК.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Олимпийските шефове препоръчаха днес завръщането на руски и беларуски атлети като индивидуални лица под неутрален флаг без никакви връзки с военните. Бах каза още, че МОК е препоръчал на международните федерации и организаторите на международните спортни събития "спортисти с руски или беларуски паспорт могат да участват само като индивидуални неутрални атлети".

Друга препоръка на МОК е спортисти, които са сключили договор с руската или беларуската армия или службите за национална сигурност, да не могат да се състезават индивидуално и в отборни надпревари. Изпълкомът подчерта, че санкциите срещу руските и беларуските държави трябва да останат в сила и никакви международни събития не трябва да се организират в тези страни.

Междувременно, Берлин критикува като „шамар в лицето“ за украинските спортисти препоръката от олимпийските шефове Русия и Беларус да се завърнат като индивидуални лица под неутрален флаг без връзки с военните.

„Украинските атлети заслужават солидарността на международния спорт. Международният спорт трябва да осъди бруталната война на агресия. Това може да се случи само и единствено чрез пълното изхвърляне на руски и беларуски спортисти“, каза спортният министър на Германия Нанси Фезер в свое изявление.

Остра реакция след срещата на МОК, която ще продължи до 30-и март включително, имаше и от полска страна. Държавата определи деня за МОК като "позорен".

"Какви положителни неща е направила Русия за своите спортисти, за да могат сега да участват в турнири!! След Буча, Ирпен, Гостомел!! След всекидневните бомбардировки на цивилни сгради!! Това е позорен ден за МОК!!", написа в Туитър заместник-министърът на външните работи на Полша Пьотр Вавжик.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК