Европейският съюз осъжда инцидента по време на квалификационния мач за европейско първенство между Сърбия и Албания. Това заяви Мая Косянчич, говорител на външнополитическата служба на ЕС.

"Разочаровани сме от прекъсването на мача, предизвикано от провокационни действия. Смятаме, че сръбските власти са проявили професионализъм във връзка с инцидента. ЕС отхвърля всички предположения в сръбските медии, че общността е изиграла някаква роля в случилото се. Ние смятаме, че политиците не трябва да се намесват в провокационните действия на стадиона. В тази връзка подчертаваме важността на регионалното сътрудничество и предстоящото в близките дни посещението на албанския премиер в Сърбия", отбеляза Мая Косянчич.

Припомняме, че скандалната евроквалификация Сърбия - Албания не завърши заради развято знаме на "Велика Албания" от безпилотно самолетче. Футболистът на домакините Стефан Митрович свали флага, но след това бе нападнат от албанските играчи и се заформи меле на терена, където нахлуха и сръбски фенове. Впоследствие съдията Мартин Аткинсън прекъсна срещата, която не се доигра и се очаква УЕФА да се произнесе. Част от националния отбор на Албания е крилото на Литекс Армандо Ваюши, който беше открит от БЛИЦ и разказа за случилото се, съобщавайки, че полицай го е ударил с палката си.