Бен Уолъс се е опитал да отмени поръчка за доставка на американски хеликоптери Chinook, докато все още е бил на поста си като министър на отбраната на Обединеното кралство, разкриват източници пред неделното издание на британския вестник The Times. Според изданието министърът е провокирал дипломатически скандал с участието на посланиците на двете страни, пише The ​​Times.

Уолъс подаде оставка на 31 август. На 10 август той е изпратил писмо до американския си колега Лойд Остин, в което е обявил плановете на Лондон да преразгледа споразумението за закупуване на хеликоптери от компанията Boeing.

Според The ​​Times към този момент в Обединеното кралство все още не е било взето окончателно решение. В правителството подобна стъпка на Уолъс е била разчетена като вредна за отношенията със САЩ.

Някои от членовете на кабинета в Лондон смятат, че министърът е решил да "досади на американците": САЩ не подкрепиха кандидатурата на Уолъс за поста генерален секретар на НАТО. От обкръжението на министъра са категорични, че няма връзка между тези две събития.
 Уолъс отдавна е бил скептичен към договора, особено след като стойността му се е увеличи с 500 млн. лири до общо 2,3 млрд. лири.

Обединеното кралство вече разполага с 60 Chinooks, флотът от транспортни самолети на страната е най-големият сред останалите европейски членки на НАТО.

Противниците на покупката са предложили да изпратят пари за закупуване на по-леки и по-евтини хеликоптери или няколко френски Airbus A400M Atlas. Но на мнозина в правителството изглеждаше "луда идея“ да се отмени договор, който е бил вече сключен.

Британският посланик в САЩ Карън Пиърс е предупредила премиера Риши Сунак, че оттеглянето от сделката е "лоша идея“. Кабинетът на премиера е трябвало да успокоява посланика на САЩ в Лондон Джейн Харли, която се опитала да изясни ситуацията.

Бен Уолъс спомена за намерението си да напусне поста министър на отбраната през юли. Той бе бе един от най-популярните политици в Консервативната партия, но отказа да се кандидатира за премиер.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук