През последните дни украинска техника беше видяна на фронта да действа зад няколко отбранителни препятствия, които бяха издигнати миналата зима от руските сили в Южна Украйна.

Въпреки че това не е непременно предвестник на неизбежен пробив, то наистина повишава перспективата, че украинската контраофанзива в крайна сметка е била по-успешна, отколкото често се смята.

Джордж Барос от Института за изучаване на войната говори пред Newsweek за положителните признаци.

Те включват потвърдени кадри на произведени в Германия бойни машини на пехотата Marder и американски Stryker, „действащи срещу основните полеви укрепления по линията Роботино-Вербово".

„Това ще заобиколи танковия ров, зъбите на дракона и най-подготвената линия от окопи на руските сили“, отбелязва Барос.

„Има начини да се спечели война, без да се контролира територия, и има начин да загубите война, като контролирате територия. Украинците воюват тактически не само за да освободят квадратни мили, но и за да запазят инициативата, за да попречат на руснаците да се прегрупират отново и да укрепят техните отбранителни позиции", обяснява Барос.

Следователно най-важният показател за успеха на контранастъплението на Украйна през следващите месеци няма да бъде броят на освободените градове, а броят на седмиците, през които те могат да продължат да притискат руските линии с надеждата, че в крайна сметка балансът на силите ще им позволи да пробият и след това се възползвайте максимално от този пробив.

"Ако до 31 декември украинците успеят да продължат борбата, лишавайки руснаците от кулминацията на тяхното контранастъпление, това е успех. Ще бъде провал, ако се опитат да вървят твърде бързо и по този начин да загубят инициативата", обобщава експертът.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук