След като обяви, че подготвя сериозни рокади в правителството, френският президент Еманюел Макрон все още отказва да разкрие как ще изглежда то. Не е ясно и дали ще реши да замести няколко министри или ще заложи на изцяло нов кабинет.

От седмици насам рейтингът на френския държавен глава е рекордно нисък. Точно в този критичен за него период поредните ключови министри напуснаха правителството.

Миналата седмица оставка подаде вътрешният министър на Франция Жерар Коломб. Въпреки че е считан за един от първите съюзници на Макрон, с времето Коломб стана критичен към него, като неведнъж е изразявал критиките си публично.

Оставката на вътрешния министър идва в момент, в който Франция продължава да живее под знака на постоянна терористична заплаха.

Междувременно мненията на французите се разделят. Някои смятат, че Макрон напада работническата класа и защитава интересите на богатите. Други пък са изненадани от лавината на недоволство спрямо президента, с оглед на това, че беше избран с голям ентусиазъм.

Още с идването си на власт Макрон обеща реформа в трудовото законодателство на Франция и намаляване на публичните разходи - тези точки от дневния му ред бяха изпълнени. Пенсиите и обезщетенията за безработица обаче остават чувствителни теми в управлението му.