Правителството на Индия, водено от партията Индийски национален конгрес, оцеля при днешния вот на недоверие с 275 гласа в негова подкрепа и 256 гласа “против”, съобщи Би Би Си.
Вотът беше поискан след като левицата оттегли подкрепата си за правителството в знак на протест срещу планирания договор за доставка на американски ядрени технологии и ядрено гориво. Поне четирима депутати бяха твърде болни, за да участват в гласуването, но все още не е ясно защо 50 от гласовете при днешния вот бяха дадени на хартиени бюлетини, а не по електронен път. Този факт, освен обвиненията на опозицията в купуване на гласове, предизвика и забавяне при броенето на вота, отбелязва Би Би Си. Мнозина депутати също така гласуваха с “въздържал се”. Привържениците на управляващата партия Индийски национален конгрес устроиха празненства с танци по улиците на Делхи и фойерверки пред дома на партийната лидерка Соня Ганди. “Това ще изпрати послание към света, че Индия е подготвена да заеме своето място в общността на нациите”, изтъкна индийският премиер Манмохан Сингх, чието правителство оцеля днес благодарение на подкрепата на малките партии и независимите депутати. След оттеглянето на подкрепата на левицата, правителството можеше да разчита на 226 депутати в 543-местния парламент и се нуждаеше от още 46 гласа, за да спечели днешния вот.
Бъдещият ядрен договор със САЩ, който едва не доведе до предсрочни избори в Индия, беше договорен от индийския премиер Сингх и американския президент Джордж Буш по време на срещата на Г-8 миналия месец. Той ще даде достъп на Индия, която не е подписала Договора за неразпространение на ядреното оръжие, до американска ядрена технология за цивилни цели и до доставки на ядрено гориво от САЩ, в замяна на което Делхи ще трябва да отвори ядрените си обекти за международни инспекции. Опозицията се опасява, че това ще засили американското влияние върху страната и ще компрометира възможностите на Индия да извършва изпитания на ядрено оръжие в бъдеще. Одобрението на Международната агенция за атомна енергия МААЕ е ключово условие за реализирането на договора. /БЛИЦ