Очаква се камилите от Калмикия, които вече втора седмица не са пропуснати от украинските митничари, да се отправят утре сутринта за България, предаде Интерфакс.

Засега те продължават да пасат около територията на пропускателния пункт в Ростовска област. “В близките часове се очаква да пристигне специален камион с прицеп, на който да бъдат качени животните. А утре сутринта те ще потеглят за България”, се казва в изявление на митницата. На територията на КПП “Матвеев курган” е изработена специална клетка за камилите. “Животните се чувстват добре. До тях винаги е шофьорът на камиона, който ги докара на руско-украинската грацита и който се грижи за тях”, се още в изявлението.
Камион с 20 камили от Калмикия, които руски предприемач кара за цирк в България, пристигна на 31 януари на пропускателния пункт “Матвеев курган” в Ростовска област. Руските митничари провериха документите и разрешиха износа на животните. Украинската страна обаче не пусна камилите на своя територия, като се позова на забраната за транзит на животни през Украйна във връзка с мерките за борба с епидемията от африканска чума по свинете. /БЛИЦ