Повишените цени на храните и напитките през океана, вследствие на отслабналия паунд, могат да бъдат минимизирани като си резервирате пътувания на кратки разстояния, посочват от Post Office Travel Money.

Службата за продажба на чуждестранна валута сравнява стойността на туристически стоки от първа необходимост, като тристепенно меню, чаша кафе, слънцезащитен крем и репелент срещу насекоми – в 44 курорта и градове по целия свят.

Първите седем най-евтини дестинации се намират в Европа, докато по-отдалечените места са по-скъпи – дори без да се взема предвид цената на самолетните билети.

Португалският Алгарве е определен за най-изгодното място за летовниците от Великобритания, следван от българския Слънчев бряг, испанския Коста дел Сол, турския Мармарис и чешката Прага.

Стерлингът се срина, след като Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, като стойността му спрямо еврото падна с повече от 11%.

Андрю Браун от Post Office Travel Money казва: "Почиващите не могат да направят много за стойността на стерлинга, но могат да си направят домашното и да планират пътувания до курорти и градове, където цените на храната, напитките и други туристически продукти са ниски.

Европа изглежда непобедима с девет от тазгодишните 10 най-евтини дестинации, да не споменаваме спада в местните цени на половината от европейските курорти и градове, които изследвахме.”

Топ 10 на дестинациите с най-ниски цени за британските летовници, според Post Office Travel Money:
1. Португалия, Алгарве
2. България, Слънчев бряг
3. Испания, Коста дел Сол
4. Турция, Мармарис
5. Чехия, Прага
6. Кипър, Пафос
7. Унгария, Будапеща
8. Япония, Токио
9. Малта, Слима
10. Гърция, Корфу

Източник: Флагман