След разкритието, че бившият шеф на Държавна сигурност на Сърбия Йовица Станишич е работил от 1992 г. до 2000 г. за ЦРУ, е напълно известно, че и днес по върховете на сръбската държава има американски двойни играчи.
Източници на сръбския вестник “Прес” от службите за сигурност казват, че имената на агентите от върховете на сръбската власт никога няма да станат известни, освен ако в определен момент това не стане в интерес на ЦРУ, както се случи със Станишич.
Източници на вестника от ръководството на една от сръбските разузнавателни служби казват, че от 2000 г. досега са провалени “над петима американски агенти в правителството на Сърбия и Югославия”. “Спомняте си, че през 2002 г. генерал Момчило Перишич на Ибърската магистрала беше хванат на местопрестъплението с американския шпионин Джон Нейбър. Като вицепремиер Перишич е взимал стотици хиляди долара в брой за издаването на държавни тайни и предоставяне на поверителни документи на агентите на ЦРУ. Той обаче не е единственият. Имахме данни за още трима държавни функционери, които са работели за ЦРУ”, разкрива източникът на изданието. Според източника, който е висш офицер от службите за сигурност, в момента службите не разполагат с конкретни доказателства, че днес някой от хората от ръководството на държавата работи за ЦРУ, но има “няколко подозрителни обекти”. “Американците са най-добре организираните разузнавачи на света и имат свои хора в почти всички правителства по света”, казва източникът. Според него през последните години на агентите рядко се плаща в брой. “Генерал Перишич затова и беше хванат, защото е настоявал за плащане в брой. Сега шпионите знаят, че следите на парите в брой се разкриват лесно и затова ЦРУ плаща на своите хора от върховете на управляващите структури, като им прави услуги”. Например, син на министър или държавен секретар, без да е особено талантлив, получава стипендия за обучение в САЩ. Или съпругата на някой министър започва работа в представителство на голяма мултинационална корпорация, обяснява източникът на “Прес”.
Според него Йовица Станишич не е бил класически шпионин, а човек, който в началото на 90-те години е видял какво се случва и накъде Милошевич води Сърбия и се е опитал да направи нещо полезно. “Станишич само се е опитвал да предотврати това, което е можело да бъде предотвратено в онова страшно време. Той със сигурност не е взимал пари и не е искал нищо за себе си. Познавам го, не е такъв човек”, подчертава източникът.
Според публикация в “Лос Анджелис таймс” от 1992 г. до 2000 г. Станишич е работил за ЦРУ. Американският вестник посочва, че ЦРУ е предоставило на Международния съд за военните престъпления в бивша Югославия в Хага поверителен документ с доказателства за помощта, която им е оказал. Офицерът от ЦРУ Уилям Лофгрен потвърждава, че Станишич е помогнал да се сложи край на войната в Босна и Херцеговина. /БЛИЦ