Пожарът, който сериозно увреди катедралата "Нотр Дам" бързо се превърна във водеща новина и най-търсената тема в Интернет, включително и във видеопортала YouTube. Стотици канали във видеопортала публикуваха клипове от Париж или предаваха случващото се на живо. Алгоритмите на YouTube обаче направиха сериозна грешка и сравниха събитието с терористичните атаки в САЩ от 11-ти септември 2001 г., съобщава The Verge.

Под някои от живите предвания в YouTube се появиха карета, които припомнят за случилото се на 11-ти септември. Така се създава впечатление в зрителите, че пожарът в Париж също е терористична атака. В действителност, двете събития не се свързани по никакъв начин.
"Тези карета се активират от алгоритми и понякога нашите системи правят грешки. Деактивирахме тези карета за стриймовете, които са свързани с пожара", коментира говорител на YouTube.

По ирония на съдбата или не, идеята на тези карета е да се появяват като допълнителна информация за важни събития и да предотвратяват разпространението на фалшиви новини, както и да дават контекст на събитието. Случилото се показва още колко много работа има да се свърши преди подобни неща да се оставят изцяло на алгоритмите.