Според Deep State, преди да влязат в селището, украинските военни са прекосили река Шайтанка. В момента в този район продължават боевете с руските войски и бойци от временно окупираните райони на Донецка област.

Украинската армия влезе в село Новомайорское, Донецка област. За това написа в социалната мрежа X (преди Twitter) Юлиан Репке, военен колумнист на германския таблоид BILD, цитиран от украинския Фокус.

„Украинските въоръжени сили настъпиха в покрайнините на Новомайорски и превзеха първите четири къщи“, отбеляза журналистът и представи карта на настъплението на войските.

Перед входом в Новомайорское ВСУ форсировали реку Шайтанка

Според разузнаването Deep State, преди да навлязат в село Новомайорское, украинските въоръжени сили са пресекли река Шайтанка. В момента се води бой с руските въоръжени сили и бойци от временно окупираните райони на Донецка област.

ВСУ успешно продвигались и в районе Опытного

Новомайорское се намира на 15 километра западно от Угледар.

Украинските въоръжени сили напредват и в селището Опитное близо до летището в Донецк. Военнослужещите от 59-а механизирана бригада извършиха координиран щурм и прочистиха позиции на противника.

Според Американския институт за изследване на войната украинската армия също успешно е напреднала южно от Бахмут. Украинските сили за отбрана прогониха нашествениците от половината село Клещиевка.

От 2 до 9 септември руските войски извършиха шест групови удара по обекти на украинските въоръжени сили. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, пишат чужди издания.

„Между 2 и 9 септември въоръжените сили на Руската федерация нанесоха шест групови удара с високоточно оръжие с голям обсег на въздушно и морско базиране, както и безпилотни летателни апарати по украински средства за електронно разузнаване, пристанищна инфраструктура, и производството на безпилотни лодки“, се казва в изявление на отдела.

Руските военни удариха и тренировъчни бази за диверсанти и терористични групи, складове за съхранение на боеприпаси, западни оръжия и гориво. В резултат на операцията на руските въоръжени сили беше нарушена работата на системите за стратегическо радиоразузнаване, както и логистиката на украинските войски в запорожското и херсонското направление.

По-рано Министерството на отбраната съобщи, че кораби на Черноморския флот са унищожили три украински катера, които са се опитали да атакуват Кримския мост. А самолетите на военноморската авиация във водите на Черно море западно от Крим ликвидираха четири високоскоростни катера с десантни групи от силите за специални операции на украинските въоръжени сили, броят им достигна до 50 украински военнослужещи.

През изминалата седмица руските войски отблъснаха четири атаки на украинските въоръжени сили в южнодонецкото направление, убивайки над 1230 украински бойци. Това съобщиха от пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от чуждестранни медии.

"В южнодонецкото направление подразделенията на руските войски със координирани действия отразиха четири вражески атаки в продължение на седмица, като продължиха да нанасят всеобхватни огневи поражения на струпвания на жива сила и техника на Въоръжените сили на Украйна. Общите загуби на противника в това направление възлизат на над 1230 украински военнослужещи“, се казва в съобщението.

Освен това, както добави министерството на отбраната, украинските въоръжени сили в същото направление са загубили 24 бойни бронирани машини, 37 автомобила, както и 17 оръдия на полева артилерия.

По-рано беше съобщено, че руските войски са свалили самолет МиГ-29 и хеликоптер Ми-8 на украинските ВВС в рамките на седмица. Също така, според руското министерство на отбраната, руските системи за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба през същото време са прехванали 49 снаряда HIMARS MLRS, три управляеми бомби JDAM и една противорадарна ракета HARM.

В посока Бахмут ситуацията за руснаците е критична, тъй като украинските въоръжени сили продължават да настъпват в северната част на града, пише УНИАН.

Както каза военният експерт Роман Свитан по телевизия Еспресо, руските части могат да бъдат обкръжени близо до Бахмут.

Возле Бахмута продолжаются интенсивные бои / фото t.me/landforcesofukraine

"Руснаците се готвят да увеличат настъпателната си динамика. След като резервите на украинските въоръжени сили са привлечени за пробив на Запорожкия фронт, точно в този момент врагът се готви да нанесе удар в посока Луганск. Главно в Купянск- Сватовска посока. Също така врагът ще се опита да задържи нашите войски, които сега заобикалят Бахмут. Ако в северната част на Бахмут напреднем още няколко километра в района на Берховка, тогава руският гарнизон ще се окаже в трудна ситуация ситуация“, обясни Свитан.

Според полковника от запаса от въоръжените сили на Украйна, отбранителните сили вече контролират влизането и излизането на руснаци от Бахмут.

"След като въоръжените сили на Украйна навлязат в северната част на Бахмут, те напълно ще блокират движението на руснаците от Бахмут. Руснаците ще се окажат обкръжени, и то не само оперативно. Следователно те се опитват да задържат нашите войски в района на Берховка. Южно от Бахмут движението ни се насочва към Горловка. И там врагът също може да се активизира, когато започне основната част от нашето настъпление", добави Свитан.

Според британското разузнаване руските окупатори започват да имат големи проблеми със стратегическата защита на Бахмут. Въпреки че боевете в самия град все още не са възобновени, украинските въоръжени сили успешно напредват по северния и южния фланг, което застрашава поддържането на града в бъдеще.

Украинското командване твърди, че в някои дни е възможно да се придвижи с километър напред наведнъж. В този смисъл едно от основните постижения на украинските въоръжени сили през последните седмици е превземането на важна височина в района на село Клещиевка. Оттам цялата южна част на Бахмут е като на длан.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук