Листата на „БСП за България" излъчва воля за промяна - партията влиза в изборите като фаворит за тяхното спечелване. Това каза политологът д-р Боян Балев, който е член на Националния съвет на БСП, предава "Фокус".

По думите му именно промяната ще е ключовата дума в предстоящата кампания. "Листата е изключително балансирана. В нея има нови лица, което е изключително важно. Има и знакови лица. Това ще е определящо за тази кампания", каза още Балев.


Той обърна внимание на прогнозите, които показват, че БСП влиза в изборите като фаворит за тяхното спечелване. "Включително и някои социологически агенции, които не симпатизират на БСП, са принудени да признаят този факт. Кампанията на БСП реално стартира още с работата no проекта "Визия за България". В продължение на няколко месеца БСП се утвърди като единствената алтернатива на настоящото управление. Единствената партия, която има идея какво трябва да се случи в България след като приключи управлението на ГЕРБ . Това според мен е определящо.

Това е една от причините БСП да има такива резултати в социологическите проучвания. Разбира се от голямо значение са процесите, които текат в управляващите", обясни политологът. Според него в ГЕРБ, в патриотичните формации има поредица от скандали и те се отразяват на резултатите. Той посочи, че скандалът с апартаментите не е първият. "Това управление влиза от скандал в скандал. Винаги скандалите са свързани с корупция. Може много да го ворим. Сега сме на "Апартаментгейт", преди това беше скандалът с продаване на българско гражданство, преди него - "Суджукгейт". Вървеше темата с бившия министър Делян Добрев и неговите роднини в Хасково", допълни Балев. Според него новото при скандала с апартаментите е, че е извел наяве тежък конфликт в ГЕРБ.

Очевидно Цветан Цветанов вече не се ползва с тази международна подкрепа, от която се ползваше преди. Има много сериозен външен интерес около този скандал. Има натиск от ЕК да се стигне докрай при установяването на истината за тези апартаменти, за начина на придобиване на имуществото", допълни още Балев. Той прогнозира, че този скандал тепърва ще се развива.