Двамата често си вършат бизнес-услуги
Известният актьор Николай Сотиров е роден е на 31 май 1956 г. в Шумен.
Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов".
През 80-те е звезда в киното – незабравими са ролите му в култовите български филми „Адаптация“, „Голямото нощно къпане“ и „Комбина“.
В началото на 90-те създава танцово-пантомимен театър "Пантданс" и е аплодиран от Япония до Венецуела, където е пожизнен почетен член на фестивала "Театро дел Ориенте", най-големият в Латинска Америка.
Носител на награда за най-добър мим на фестивала в Арецо (1984), която е оскарът в областта.
За себе си казва, че е човек на крайностите - иска от всичко, по много, веднага.
Има продуцентска къща “Норт Саут пръдакшън”.
Разведен, с дъщеря.


- Ники, направи впечатление твоята реплика, когато се яви във “ВИП-брадър” да защитаваш Аня Пенчева. Ти каза: “Аз имам дете в къщата – Тодор Славков. Бившата ми жена е омъжена за Иван Славков, бащата на Тодор!” Това малко мъже могат да го направят?!
- /смях/ Това е една рицарска шега... Чувството за хумор и себеиронията са неща, които много хора не притежават. Това беше просто моето космическо чувство за хумор! Каквото притежава и самият Тодор Славков – той е гигант!
Хората очакват сензации и това е логично – те очакват хляб, кръв и зрелища! Бяхме преди години на морето с моята приятелка Анна Каридова. Седим в едно заведение в Лозенец. Влиза Тодор. Всички знаят кой съм аз и кой е Тодор... Всички искат да видят реакцията. Той се обръща към мен и вика: “А!...” А аз: “Сине!” Тодор съответно ме прегръща: ”Тате!” Хората в заведението взеха да ръкопляскат /смях/. А Тошко ми казва: “Нико, голяма фамилия сме!” А аз: “Ами голяма, италианска, ти си ми син, сядай тука!”
Така че това е стара наша закачка.

- Лесно ли двамата станахте приятели?
- Направих му услуга - чисто мъжка, приятелска - едни контакти, свързани с бизнес. Това го респектира... След това той ми направи на мен.
Той е много качествено момче. Неговото присъствие във “ВИП-брадър” беше спектакъл, вид зрелище. Има много театър в най-хубавия смисъл на думата. Искрено се радвам, че той успя да плени и най-капризните, и най-претенциозните, дори снобите! Той успя да разчупи всякакви рамки и да намери директния път до всеки човек със страхотното си чувство за хумор. Понякога създава впечатление, че е агресивен, а всъщност да кажеш нещата в прав текст, пистолетно, не е агресия според мен...

- С бившата ти съпруга Валя заради Иван Славков ли се разделихте?
- Не, той не е причина за раздялата ни. Ние се разделихме доста преди това. Опитахме се да го направим много човешки и да запазим приятелски отношения именно заради дъщеря ни. Преди всичко тя е майка на детето ми, и то завинаги. А какво прави всеки оттам нататък ,си е лично негова работа.

- А вашата дъщеря Ния с какво се занимава?
- Тя вече е лекар. Прекрасна.

- И тя ли е приятелка с Тодор Славков?
- Никога не съм коментирал техните взаимоотношения.

По някакъв начин те се водят брат и сестра.

- Клюката преди време те свързваше с Надежда Михайлова. Има ли нещо вярно в това?
- Това е абсолютна измислица/смях/. Част от градския фолклор. Приятели сме – както с нея, така и със Светлин Нейнски, мъжа, с който живее.

- Вашата приятелка Анна е бивш модел, заедно ли живеете?
- Не живеем заедно, но сме заедно. Всеки има нужда от своето пространство, това прави нашите отношения още по-атрактивни. Тя се занимава в момента с недвижими имоти, брокер е.

- Какво те накара да отидеш във “ВИП-брадър” да защитаваш Аня Пенчева?
- Аня Пенчева е повече от мой приятел и повече от роднина. Тя е много скъп за мен човек и тя, и нейното семейство... Дори бяхме съседи с нея и с Ивайло в “Зона Б5”, преди те да се преместят. Ако имаше конкурс за милосърдие, тя щеше да е пожизнена почетна кралица.

- Над какво работиш в момента?
- Продуцирам документален филм за големия българин, бореца Александър Томов, който съвсем наскоро направи 60 години.

- А актьорството?
- Снимам се предимно в американски филми.

- За какви роли взимат нашите актьори в американските продукции?

- Обикновено

ние, българчетата, играем лошите момчета, американчетата играят добрите...

- А пари за продуцентска дейност от ролите в холивудските продукции ли имаш?
- Там плащат бели, достойни пари, които обаче в никакъв случай не те правят богат и независим. Търся пари от спонсори. Нещата се случват трудно, когато си частник.


Валерия КАЛЧЕВА