ИЗЛЕКУВАЙ СЕ С “ДОКТОР”!
Употребата на алкохол и тютюнопушенето се забраняват

Здравейте! Пише ви една силно разтревожена майка. Дъщеря ми е на 29 години. След чернодробна биопсия є поставиха диагноза “Първична билиарна цироза”. В момента все още не се чувства много зле. Освен честата умора, като че ли други оплаквания няма. Лекува се с два вида медикаменти. Какво може още да се направи, за да се отдалечи времето на пожълтяване, асцит и въобще максимално да се отдалечи влошаването на състоянието й? Бих искала да науча всички възможности за лечение - традиционно и алтернативно - билки, диети, режим.
Събка Начева - Разград, бл. “В. Търново”, вх. А

Причините за първична билиарна цироза не са достатъчно изяснени. Тя се среща сравнително рядко. Заболяването вероятно е последица от вродени недостатъчно развити вътрешночернодробни пътища или от вътреутробно преболедуване от вирусен хепатит. Съществува мнение, че става дума за автоимунен процес, тъй като у болните са открити специфични автоимунни антитела срещу клетките на жлъчните каналчета в черния дроб. Заболяването се среща по-често у жени.
Болестта започва постепенно и незабелязано. Ранното оплакване е сърбеж по кожата. Той продължава с месеци и години, силен и мъчителен. Постепенно се появява жълтеница, урината потъмнява на цвят, а изпражненията стават светложълтеникави.
Черният дроб и далакът се увеличават и се опипват в двете подребрия, умерено болезнени и плътни. Много често се откриват черни изпражнения поради кръвоизливи от храносмилателния тракт. Нерядко настъпват кръвоизливи от гениталните органи и по кожата. В хода на заболяването се наблюдава повишаване на телесната температура, отслабване на тегло, понижаване на кръвосъсирващата чернодробна функция и развитие на чернодробна недостатъчност.
Лечението се състои в назначаване на диетичен и лекарствен режим както при другите видове чернодробна цироза, т.е. назначава се строг диетичен режим. Храната съдържа лесно усвоими въглехидрати, пълноценни белтъчини, предимно от млечен произход, витамини. Препоръчват се прясно сирене, извара, кисело и прясно мляко, мазнини от растителен произход, малко количество нетлъсто прясно месо, мед, плодове и зеленчуци.
Употребата на алкохол и тютюнопушенето се забраняват.
Прилагат се витамини от група А, В, К и други хепатопротективни медикаменти. В период на изостряне или съпътстваща инфекция се назначава строг постоянен режим.
Прогнозата на първичната билиарна цироза на черния дроб е сериозна, дори и при спазване на диетичния и лекарствения режим и предпазване от усложнения.
За всеки случай ще ви предложим и една рецепта от народната медицина: 1 чаена лъжичка чист прах от дървени въглища се залива с 250 милилитра прясно мляко. Приема се на гладно в продължение на 3 седмици.