Истинско чудо се случило тази сутрин в Стамболийски, саката жена проходила миг след като местният свещеник Стоян Божурин й рекъл: “Стани!”, досущ като Христос, съобщава Marica.bg.
Новината за чудодейните слова на отчето обиколила за секунди градчето и околните села, загряла телефоните на миряните, а попадията започнала да крои планове как тълпи от вярващи ще изсипят несметни богатства в местния храм “Св. Троица”, за да стане най-богатият и уважаван в околията.

От днес цял Стамболийски вярва в прераждането. Вестта, че животът е вечен, им съобщил лично Господ, чрез поп Стоян. Куп свидетели на случката в местния храм „Св. Троица” се кълнат, че видели чудото.

Денят започнал обичайно за малкото градче, което в миналото бе известен като Меката на родната коннсервната промишленост. Отец Стоян запял литургията рано-рано, тъй като тук хората са свикнали да стават по първи петли. Църквата „Света Троица” започнала да се пълни с народ. Както всяка неделя дойде и Ваня Великова, която е в инвалидна количка, разказаха местните. По-точно докарала я нейната майка, която не се отделя от саката нито за миг, тъй като дъщеря й е прикована от 30 години.

Двете жени изобщо не подозирали, че само един час дели Ваня от чудото да ходи. След като свърши литургията се наредихме на опашка пред отец Стоян, за да ни благослови, споделиха свидетели на случилото се. Като дошъл редът на Ваня, свещеникът се надвесил над количката да подаде на жената кръста, но тя поискала първо да си поговорят. Споделила с отчето, как много иска да се изправи на крака и го помолила за индивидуална молитва. “Отец Стоян се отзова и започна да се моли”, разказват очевидци. Споделят, че попът в този момент изглеждал малко по-различен от обичайното, но хората го отдали на светлината в църквата. Като свършил с молитвата обаче той погледнал към Ваня, протегнал ръка и я докоснал с думите на Христос: „Стани и ходи!”

Жената се поколебала само един миг, после станала и запристъпяла на нозете си. Онемяхме, защото разбрахме, че Исус проговори чрез нашия свещеник и помогна на жената, казаха свидетелите на случилото се. След като си поплакали от щастие и се окопитили, единодушно обявили Божурин за новия Исус Христос.

Веста за чудото в Стамболийски се разнесе бързо. По думите на съпругата на отец Стоян – Милка вече започнали да им звънят хора от цяла България – куци, сакати, слепи и глухи, за да си записват час за молитва при свещеника.

Отчето също било не на себе си след станалото, но пък отдава силата, която придобил на верната си служба, повече от 35 години пред бога. В Стамболийски вече единствената тема на разговор е чудото с Ваня, която се е лекувала в Холандия и Белгия, но и най-прочутите доктори не успели да я изправят на крака. Момичето не спира да плаче от радост, да пристъпва макар все още плахо и да благодари на отец Стоян.

Свещенослужителят не за първи път в рамките на този месец е в светлините на прожекторите. България го видя за първи път в нощта след парламентарните избори в НДК, където бе на първия ред на пресконференцията на БСП.

Лично Сергей Станишев целуна златния кръст на врата на отец Стоян, а свещеникът го благослови.

После се самопровъзгласи за духовен баща на лидера на социалистите. В деня на клетвата на новото Народно събрание отец Стоян пък бе в кулоарите на парламента, докато патриарх Неофит наблюдава церемонията по заклеването от балкона на пленарната зала. В момента, в който духовният глава излезе навън, отец Стоян се настани на неговото място и отново бе уловен от камерите. Този път докато прави с ръка кръст и благославя народните избраници.

Благословия от свещеника на Стамболийски получи дори новият премиер Пламен Орешарски, след като се озова лице в лице с отец Божурин в коридора на парламента.

Явно и тогава Христос е бил с него, коментират съгражданите на отчето след днешното чудо, което измести и единственото по-интересно събитие, което се очакваше да се случи в малката Община от една седмица насам.

В 11 часа в църквата на отец Стоян трябваше да дойде първият демократично избран президент на страната Желю Желев. От църковното настоятелство на „Св. Троица” оповестиха официално, че д-р Желев ще бъде в храма в 11 часа. „Президентът не дойде, но пък се появи новият Исус Христос”, не съжаляват хората в града.

Много от тях вече правят планове как от център на консервната промишленост, Стамболийски ще се превърне в българския Йерусалим, а отец Стоян ще е новият Месия.