Близо 98% от засятата площ с пшеница вече е ожъната и качествата й са много добри. През тази година получените средни добиви от декар са най-високи в сравнение с последните 16 години. Средният добив е над 400 кг при пшеницата, съобщи земеделският министър Валери Цветанов, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
През септември се очаква да има раздвижване на пазара и тогава зърнопроизводителите могат да получат повече пари за реколтата си, при условие обаче, че съумеят да я съхранят така, че да запази високото си качество, обясни зам.-министър Светла Бъчварова. Тя добави, че поради високия добив България има възможност да изнесе над 2 млн.тона пшеница. Към момента основният износ е за Мадагаскар, Мароко, Египет и Алжир. Изнесени са близо 110 000 тона пшеница, при средна цена 350,90 лв. за тон. Средната цена на износа за ечемика е 337,19 лв. за тон. Основният износ е за Саудитска Арабия, Либия и Египет.
Очакванията са, че добивът на зърно ще надхвърли 8 млн. тона. Рекордните количества зърно се дължат на благоприятните климатични условия, но и на приложената добра агротехника при отглеждането на зърнените култури, похвали се министърът.

Средният добив на зимния ечемик през тази година е 409 кг. на декар, а на пролетния – 319 килограма. Вече са ожънати близо 90 процента от засетите площи с тази култура.
Управителният съвет на фонд “Земеделие” се очаква днес да реши, че ще отпусне нисколихвени кредити на зърнопроизводителите в размер на 9 млн. лв. за торове и 13 млн. лв. за семена. Това ще осигури нужния ресурс за есенната кампания, каза Цветанов. /БЛИЦ