Икономистите Петър Ганев и Кольо Парамов коментираха в ефира на Нова телевизия обещанията на партиите в сферата на икономиката преди предсрочните избори през март. По-думите им, всяко едно обещание може да бъде изпълнено, ако бъде поставено за цел, но икономическия ръст ще е заслуга на работещите хора, а не на политиците, които само разпределят спечеленото.
„Не улучихме смисъла и съдържанието на капитализма и трябва да се върнем в началото. Трябва да се знае колко човека какви пари вземат. БСП искат да увеличат данъците на богатите (с доходи над 10 000 лв. на месец), а те са само над 7000 човека”, каза Парамов.  
 

„Партиите са в надпревара да обещаят най-много, но БВП го правим ние. Популизма е в това, кой ще обещае най-голяма заплата. Но всяко едно обещание, ако то се приоретизира, най-вероятно може да бъде изпълнено. Бюджетът е 35 милиарда, Ако кажем, че ще вдигнем пенсията, ми ще го направим. Ако кажем, че ще похарчим още 2 милиарда за саниране, ще го направим. Интересното е, че никой не обещава намаляването на данъци. Никой не говори за вдигането на осигуровките, никой не говори за намаляване на ДДС, което е едно от най-високите в Европа”, каза на свой ред Ганев.  
 
Според Парамов, проблемът е един единствен  – дали правим истинска икономика в страната. „Не може да продължаваме по този начин с този елементарен капитализъм. Не може с тези високи лихви да наказваме народа вече над 15 години”, каза още Парамов.
 
Той обясни, че хората с парите, банкерите, трябва да седнат на една маса с политиците и да решат: парите, които се дават в България, са едно абсолютно нищо на самия преход, това е една бедност, глад и мизерия на българския народ.
 
Бе коментиран и въпросът, затягаме ли колана в името на фискалната стабилност, чакайки едни по-добри времена. „В момента не затягаме никакъв колан. Най-силният пример за това е, че правим изцяло нова програма за саниране с наши пари. Това е решение на властта, която казва, че има два милиарда, които ще бъдат похарчени за саниране, а можеше да бъдат похарчени и за нещо друго”, изрази мнение Ганев.
 
По думите му, покачване на учителските заплати с по 10 % на година не е невъзможно, но по-практично би било да се вдигат заплатите само на успешните учители.
 
Експертите се съгласиха, че е необходимо всичките пари в държавата да се управляват много по-отговорно. Що се отнася до обещанието за средна заплата от 1500 лева то звучи реалистично, но това ще е заслуга на работещите хора. Също така увеличаването на заплатата ще зависи от инфлация, цени, международната конюнктура. По думите на експертите, това не е нищо повече от една напомпана прогноза. Също така бе подчертано, че мерките за изтичане на средствата от НОИ са по-важни от обещанията за покачване на пенсиите, защото то зависи от икономиката.
 
Парамов отбеляза и друг недъг в страната ни. Според него е необходимо всичките държавни чиновници да имат дисциплиниращ ефект върху всички останали, но по думите му, „работата тук е много разплута” и въпросните хора не полагат необходимите усилия.

Ето какво предлагат партиите

Офертата на ГЕРБ – средна заплата от 1500 лв., минимална – 650 лв., а също – двойно увеличение на учителските възнаграждения. Хората на Борисов ще се борят с корупцията по високите етажи и ще премахнат напълно депутатския имунитет.

От БСП обещават да въведат двойно по-висок данък за хората с доходи над 10 хил. лв. И още – създаване на фонд „Индустрия” с 500 млн. лв. капитал; „рестартиране” на АЕЦ „Белене” и други енергийни проекти; премахване на такса „сградна инсталация” за парното и две години нулев данък за младите предприемачи.