Сделка "калашници срещу петрол" предлагат на военните ни заводи. Офертата за бартера е дадена на наши оръжейници от правителството на далекоизточна държава, която те засега отказват да назоват.
Оборудването на армията им можело да бъде платено с гориво, въглища и други суровини или хранителни стоки. Това разказва  пред "Стандарт" съпредседателят на Сдружението на българската отбранителна промишленост чл.-кор. Стефан Воденичаров и шефът на "Черно море" - Варна, Петьо Милков.
За да се осъществи сделката обаче е нужен договор на междуправителствено равнище, смятат оръжейниците. Ние не можем сами да реализираме стоките, получени от бартера, категорични са те. И дават за пример други страни, където управляващите договарят поръчки за военния си комплекс.
На изложението в Обединените арабски емирства нашите фирми са участвали с щанд от 70-80 кв. метра. Посетителите останали впечатлени от радарните системи на "Черно море", приборите за нощно виждане и за наблюдение и оптическите прицели на двата панагюрски завода - "Оптикс" и "Оптикоелектрон", както и от малокалибрените оръжия на "Арсенал" и "Аркус" и взривателите, представени от Института за металознание.
Засега държавните институции не са се заинтересували от офертата. Няма дори единна стратегия за сектора ни, казват двамата военни шефове. Официално не съм бил уведомяван за подобно предложение, коментира за "Стандарт" зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, в чийто ресор са военните заводи. Според него обаче е невъзможно да се намери схема за подобен бартер, защото Еврокомисията ще го счете за държавна помощ.
Няма как държавата да получава суровини и да плаща на военните заводи за техни поръчки навън, обясни Куюмджиев. Според него сделката не може да се реализира и през Държавния резерв, защото той имал нужда от съвсем малки количества петрол в запас и на държавата не било работа да търгува с петрол или други суровини и храни. /БЛИЦ