Млекопроизводители блокират движението по пътищата утре за половин час. Движението ще бъде спряно в Тервел, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Кърджали и Гоце Делчев, информира на специална пресконференция Атанас Атанасов от Асоциацията на млекопроизводителите, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Всеки изминал ден ще увеличаваме времето с 15 мин., а ако трябва ще продължим с клането на животни, добави Атанасов.
Млекопроизводителите се заканиха, че протестните им действия ще са безсрочни и ще включват и форми на гражданско неподчинение. През септември не е изключено да има и национален протест, прогнозира Атанасов. Той се мотивира с факта, че производителите не вярват на земеделското министерство и заради това продължават с протестите, въпреки че са получили уверения от вицепремиера Меглена Плугчиева да им бъдат отпуснати 60 млн. лв. като субсидия от държавата.

Млекопроизводителите настояват да получават целогодишна субсидия в размер на 0,20 лв. за литър мляко. Освен това те искат да се намали ДДС върху хранителните продукти. Има страни, в които ДДС върху храните е само три процента и ако се конкурираме с Европа трябва да се предприемат мерки в тази насока. Месото в България е вносно, защото излиза много по-евтино да се внесе от Полша или Унгария заради ниския данък там, обясни Атанасов.
Да има контрол върху качеството на предлаганата на пазара стока, да се въведе идентификационната система за животните, за да се получават субсидии за глава добитък от 1 януари 2009 г., да има механизъм за гарантиране на минимални изкупни цени, искат още млекопроизводителите. Те поставят като условие пред държавата и безвъзмездно предоставяне на общински земи в полза на животновъдите.
Себестойността на един литър мляко е 1,02 лв., а средната изкупна цена е 0,35 лв. Фермерите фалират и никой не се интересува от това, коментира Йордан Кеймаканов от асоциацията.
Агнешкото трябва да се купува най-малко по 6 лв. килограм, а телешкото поне по 4,50 лв., смята той. /БЛИЦ