В момента 300 предприятия от българската индустрия се контролират, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред участниците в днешната среща на синдикати и големи работодатели по повод газовата криза, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. По последни данни от тези предприятия, е че ежедневните им и преки загуби се равнята на 13 млн. лева, а от началото на кризата общите загуби са около 58 млн. лева.
Според Петър Димитров няма да има скоршно излизане от кризата. Очакванията, че чрез идването на наблюдатели в Украйна ще бъде възстановено подаването на газ, не се оправдаха, тъй като явно има много противоречия между Русия и Украйна по отношение цената на газа, коментира още министърът. По думите му въпросът за транзита на газ трябва да бъде отделен от вътрешното потребление на Украйна и с помощта на наблюдателите да се възстановят доставките. Петър Димитров коментира още, че загубите на българските предприятия са преки и рефлектират по цялата верига, като по този начин се стига до банките, защото когато няма приходи, не се обслужват кредити.
По отношение на държавните  компенсации министърът заяви, че в момента по този въпрос работят юридически екипи на "Българския енергиен холдинг" и на МИЕ, за да се уточни в крайна сметка пред кого да се заяви претенция. Това, което не е в интерес на България, е, че купува газ не директно от „Газпром”, а от фирми посредници. Фирмите-посредници дори не са регистрирани в България и тепърва трябва да се изяснява

кой да носи отговорност, коментира още Петър Димитров. Десислава Вангелова, БЛИЦ