Първият в страната машиностроителен завод „Струма“ в Перник вече е история. Последната останала сграда вчера бе разрушена и от някогашната гордост на Перник остана гола площадка. От общинската управа нямат информация какво ще се строи на мястото на завода, пише struma.bg.

„В началото на годината мина проект, в който по план за безопасност собствениците на обекта си почистват терена, но от там нататък какво ще се случва никой не знае, защото това е частна собственост“, заяви зам. кметът на общината Владислав Караилиев. „Към момента няма внесени проекти за каквото и да било на това място”, допълни той.

Първият машиностроителен завод в България e строен през 30-те години на миналия век.

Държавното предприятие завод „Струма“ бе раздържавено по масовата приватизация през 1999 година, като негов собственик стана приватизационен фонд „Възраждане“. По-късно завод „Струма“ премина в активите на фирма „Бесстехника“ АД със собственик Максим Клейтман и обединен със заводите за тежко машиностроене в Червена могила. Част от оборудването му е прехвърлено в новите заводи и постепенно производството в Перник е прекратено. Част от производствените халета и терен от 13,6 дка преди години собственикът продаде на германската верига „Кауфланд“. За останалата непродадена част имаше идея да изгради търговски и административен център - мол, но икономическата криза провали идеята.

През лятото на 2015 година за неплатени кредити банка обяви за продан останките от завод „Струма“. Новият собственик е фирма „Унико 99“ ЕООД на бизнесмена Иван Анев. Тази фирма сега демонтира останките. Фирмата е специализирана за разчистване на морално остарели обекти, продава желязото за скрап, останалите материали, а след това препродава вече разчистения терен.