Дружеството "Ворскла стийл" - България се готви да се откаже от договора за ишлеме с Кремиковци АД. Това съобщи Виктор Демянюк, изпълнителен директор на украинската компания на Константин Жеваго. Пуснали сме писмо-предизвестие за намерението ни, чийто срок изтече в петък, добави той.
Според Демянюк компанията не среща разбиране в желанието си да съхрани жизнеспособността на
комбината от страна на синдиците, ръководството на завода и синдикатите.
С отказа си от договора компанията става обикновен кредитор на "Кремиковци", като комбинатът дължи на "Ворскла стийл" 9,8 млн. лв. и 28 хил. тона недодадени рулони, за които има обезпечена суровина.
На 16 октомври стана ясно, че засега само "Ворскла Стийл" официално е подала документи за постоянен оператор на комбината, като спряганите за почти сигурни кандидати за оператор – индийската "Арселор Митал" и фирмата на предишния собственик на комбината Валентин Захариев, още не са подали документи при синдиците на фирмата.
Ден преди това синдикатите за пореден път се оплакаха, че "Ворскла стийл" не захранва Кремиковци, не плаща таксите за ишлеме и заплати и като цяло дружеството трупа дългове и настояха договорът за ишлеме да бъде разтрогнат заради неизпълнението му. /БЛИЦ