Човек, задлъжнял на ромския бос Христо Върбанов Василев-Ицо Папата, най-вероятно е стрелял по него. По тази версия работи полицията, разкрива “24 часа”.
Неизвестен откри огън с автомат по Василев, който е вуйчо на фолкзвездата Азис, вчера, но куршумите само го одраскаха. Ромът се занимавал с лихварство. Най-вероятно е притискал длъжници и затова са решили да му отмъстят. Ицо Папата заявил на полицията, че не знае кой е поръчал атентата.

Ромският бос Христо Върбанов-Папата е трябвало да бъде разстрелян, защото е издал имотна афера за 10 млн. лв. -тази версия пък лансира "Стандарт".  Вуйчото на фолк чудото Азис разкрил на МВР престъпна схема на клана на костинбродските кардараши от фамилията Владови, известни още като Каракольовците.
Те играели в комбина с висш съдия в Костинброд и известен столичен адвокат, близък до бившата силова групировка СИК, както разкри "Стандарт" миналия ноември.
Кардарашите получили сигнал, че Папата ги е изпял, и веднага му издали смъртна присъда, твърдят ченгета.

БЛИЦ припомня, че при вчерашната стрелба в столичния кв. "Надежда" пострадаха общо четирима души - Ицо Папата, 32-годишната му приятелка, негов охранител на 49 г. и случайно преминаваща жена.

Христо Върбанов е от рода на Кардарашите в Костинброд и е вуйчо на популярната фолкзвезда Азис. Това не е първото покушение срещу него.  На 13 февруари 2007 година Върбанов пак бе прострелян, но в столичния кв. "Обеля" пред блок 221. Тогава той разговарял със жена в личното си Ауди, когато от преминаващ автомобил е стреляно по него. Тогава той бе улучен в главата и гръдния кош. Една от версиите за покушението през 2007 година бе, че Папата щял да свидетелства в съда, че поръчител на убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева е военният прокурор Николай Колев.  
Папата е  работил с Иво Карамански. Върбанов е бил задържан за трафик на жени, търговия с оръжие и наркоразпространение. Освен това се е занимавал и с фалшиви фактури и злато. Той е член на Върховното мешере -съдът на ромите. Членува в ромската фондация "Бахтало Дром" с интереси в здравеопазването и културата. /БЛИЦ