Мълния уби животновъд в Маноле. Инцидентът стана в понеделник вечерта по време на разразилата се буря в района. Тялото на 60-годишния Веселин било открито в мера край селото вчера рано сутринта. Мъжът, който е земеделски производител и сам отглеждал огромно стадо овце, не се прибрал вкъщи и приятели и познати тръгнали да го търсят.

Трагедия! Веско беше тих и трудолюбив човек, разказва кметът на община "Марица" Димитър Иванов, който живее в Маноле. Вестта за смъртта на животновъда попари вчера цяло село. 

По първоначални данни Веселин се прибирал със стадото от паша, когато се разразила бурята. Тя преминала през Маноле с дъжд и силен вятър. Около 20 часа обаче мълния стреснала местните, тъй като се стоварила със страшен тътен и осветила района. 

Жителите на селото предположиха вчера, че именно тя може би е покосила Веселин. 

"Стадото му е голямо и най-вероятно голямото петно е привлякло стихията, а Веселин е висок и затова  е покосила него", размишляваха те.

Междувременно вчера работниците от чистотата и техника бяха мобилизирани да извозват падналите клони и дървета и да разчистват щетите от стихията. Най-тежко от бурята в община "Марица" пострада Рогош. През селото бурята преминала като истинско цунами. 

Грабеше ламарини, керемиди от покривите и ги запращаше в съседни дворове. Огъваше дървета и ги изкореняваше, разказа Мария Ангелова от селото. Стихията събаряла огради, вдигала части от оранжерии. Всичко започнало около 19 часа и преминало за час със силен вятър и дъжд. Беше истински ад, вятърът наводни къщите ни, тъй като набиваше водата отвсякъде, разказаха в селото. За щастие никой от жителите не е пострадал. Никой не е останал и без покрив. Вчера техници на EVN възстановяваха скъсани кабели. По обяд навсякъде имаше ток и вода.

Благодаря на всички, които се включиха в разчистването, каза кметът на община "Марица" Димитър Иванов. Той обясни, че първата им задача е да разчистят и върнат хората към нормалния им ритъм на живот, а след това ще започне опис на щетите. Вчера от общината бяха вдигнали накрак всички работници от чистотата и бе пратена техника, за да се разчистят пораженията.

С природното бедствие не се размина и Поповица. Там 30 квадратни метра покрив на селскостопанска постройка беше вдигнат във въздуха и запратен през отводнителен канал и тротоара на пътя. Навесът от дървени греди прелетял пет метра и се стоварил със страшен гръм на пътното платно. 

Истинско чудо е, че по това време не е минавал автомобил или човек, коментира собственикът Георги Янев. Мъжът живеел в Пловдив и от време на време ходел в Поповица, за да се грижи за къщата. 
Минути след бедствието съседи му позвънили и съобщили, че стопанската му постройка е с отнесен покрив. Вчера мъжът разчистваше техници възстановяваха скъсани жици. Няколко къщи по-надолу по улицата огромно дърво пък рухнало по време на бурята в двора на Атанас Стоянов. Стихията го изкоренила, като измъкнала и плочките от тротоара. 

За втори път преживяваме такъв ужас. Преди 4 г. като бяхме в Костенец при подобна буря дърво падна до количката с внука ни, разминахме се на косъм, разказа Стоянов. Той допълни, че в понеделник вечерта всичко се случило за един миг със силен ураганен вятър и порой. Дъждът успял да наводни улица до църквата.  

Кметицата на Поповица Веска Мичева се наложило да застане като регулировчик и да пази да не влезе някой автомобил в огромното езеро и да пострада. Вчера тя и работници разчистваха падналите клони и пораженията след бурята. 

На мен този ужас ми се стори много дълъг - цял час. Не съм виждала подобен вятър. Грабеше и отнасяше каквото срещне по пътя си, разказа Мичева.

СИГНАЛИТЕ ЗА ПОМОЩ

Повече от 10 са отработените сигнали за помощ от пожарната в понеделник вечерта. По-голямата част от тях са извън Пловдив за паднали дървета и клони. Те са постъпвали почти през 20 минути. Екипи са отстранявали паднали дървета върху пътя за Садово и Маноле. Дърво рухнало и върху магистралата близо до Раковски. Техника е била изпратена да разчисти и пътя за Катуница и Кемера заради паднали клони. Дама от Пловдив пък потърсила помощ, след като дърво рухнало върху автомобила  на ул. "Победа". По чудо никой не е пострадал.