Бургаският районен съд отхвърли искането за прекратяване на производството за укривателство заради процесуални нарушения и даде ход на делото срещу новоизбрания общинския съветник Бенчо Бенчев, съобщава "Флагман".

Срещу известния бургазлия са повдигнати  три обвинения - за лично укриването на несебърския ъндърграунд бос Димитър Желязков,  за държане на необезопасени огнестрелни оръжия и боеприпаси без разрешително. 

"Има две наказателни производства в едно дело - едното не е приключило, а другото е внесено с обвинителния акт, в който има дълбоки неясноти”, твърдят от защитата, давайки за пример, че даже не става ясно в кой хотел в Истанбул е бил укрит Желязков през август 2018 г., тъй като в града имало четири хотела с името „Рамада”.

Преди началото на съдебното заседание Бенчо Бенчев каза, че е невинен и изглеждаше спокоен, но на излизане заяви, че е възмутен от решението на съда да продължи делото:

"Невинен съм и ще ме осъдят за нищо,  изпълняват някакъв сценарий, това не е право, това е антиправо".

Потвърдена беше и взетата мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лв. Съдът остави без уважение молбата на защитата за разрешаване на подсъдимия бизнесмен да напусне пределите на Република България за определен срок - за преглед и консултация в болница в Истанбул. 
Както е известно, Бенчев лекува там периодично прогресиращо неврологично заболяване и действително се нуждае от контролни прегледи в специализираното здравно заведение, където се провежда лечението му.

Съдът обаче счете искането за неоснователно, защото ставало въпрос за преглед и консултация в държава, която не е членка на ЕС.

Това било свързано и с  евентуално отклонение от разрешението на съда, което би удължило разглеждането на делото в неподходящ срок. Бе потвърдиена мярката за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България“.

Делото ще продължи с изслушване на свидетели.

Междувременно Бенчев успя да стане отново общински съветник на 27 октомври, като листата на коалицията, която оглавяваше, вкара двама съветници. Плановете да има своя група от петима членове не се сбъдна, но пък резултатът бе достатъчен, за да се види, че бизнесменът има обществена подкрепа да влезе в местната политика за четвърти мандат.