Старец извади боен пистолет и го насочи към главата на британец заради спор за граничен имот между къщите им. В уплахата си пък, поданикът на кралицата прати пенсионера в яма. Схватката между двамата отекна на две инстанции в съда в Смолян.

Имотният спор се разиграл в Полковник Серафимово. Родопчанин и британец имат къщи една до друга в смолянското село. Англичанинът идвал в Родопите през летния период, докато през другото време живеел на Острова. През 2016 година обаче отношенията им се обтегнали заради спорен граничен имот между двете къщи. Пенсионираният смолянчанин извадил копие от уведомление за промяната на Подробния устройствен план. Той се опитал да запознае с документите британеца. Повикал го от двора си, но съседът му казал, че има работа. Няколко часа по-късно родопчанинът влязъл в имота на комшията, носейки документите, но и… пистолет в ръката. Британецът излязъл от къщата и се приближил към съседа, който се опитвал да му разтълкува скиците. В един момент обаче пенсионерът насочил пистолета към главата на съседа, крещейки му в лицето, пише 24smolian.com.

Британецът успял да отбие  ръката на мъжа и да му нанесе два юмрука-в гърдите и врата, при което 70-годишният мъж паднал в изкоп на двора. Опонентът му пък взел пистолета, който бил зареден, и го хвърлил през оградата на двора. Уплашеният британец влязъл в къщата и започнал да звъни на познати в селото, които да извикат полицията. На една от съселянките си позвънил дори 14 пъти докато се свърже, стана ясно в хода на съдебното заседание. В крайна сметка местни жители извикали органите на реда, а на място пристигнали трима полицаи.

Ден по-късно оръжието било открито в тревата. 70-годишният родопчанин пък заявил, че то му било взето от кобура…
На две инстанции магистратите в Смолян осъдиха пенсионера на 8 месеца „лишаване от свобода”, чието изтърпяване бе отложено за срок от 3 години. 70-годишният ще трябва да плати и направените разноски в съда в общ размер на 3 050 лева.