Бащата на близнаците от Пловдив Митко Дебелаков, които катастрофираха фатално, беше докаран в съда с белезници. Той криеше лицето си и не желаеше да го снимат.

В момента пловдивският съд решава дали да го остави в ареста, или да уважи молбата му да бъде пуснат на свобода.

Прокурорът по делото Георги Пенев, заяви, че иска постоянен арест, защото има опасност мъжът, който е от ромски произход, да се укрие или да извърши друго престъпление.

Държавното обвинение не прие доводите на защитата, че бащата е спял, а синовете му са откраднали скрития ключ на автомобила и са излезли без негово разрешение.По думите на адвоката на Дебелаков, бащата спял в долната стая на къщата, а ключът от возилото бил скрит на горен етаж. Без да го пита, единият близнак – Огнян, е взел ключа и е тръгнал заедно с брат си.

Защитникът подчерта още, че бащата има чисто съдебно минало, работи и се грижи за семейството си.

Самият Дебелаков поиска да излезе под домашен арест, за да види децата си. Прокурор Пенев контрира и каза, че е масова практика сред ромите всички да шофират без свидетелство за правоуправление, включително и Дебелаков-старши, който няма книжка.

По време на заседанието стана ясно, че колата ковчег не е на обвиняемия, а му е предоставена от комуналната фирма, в която работи.

Съдът реши мъжът да остане в ареста. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ