Благоевградските митничари работят с нови пин кодове на компютрите си. Това са само част от предприетите допълнителни мерки за сигурност след като 10 халета на митницата бяха разбити, съобщиха от Агенция „Митници“ след отправено запитване, за което съобщава „Струма“. Проникването в държавната сграда стана на 18-и януари малко след полунощ след като бравата на външната врата е взломена с кози крак.
Куриозното беше, че от халетата с акцизни стоки нищо не бе откраднато, липсваше само дребна сума около 50 лв. на монети, за кафе автомата. Няма и изчезнали документи, тъй като такива не се съхраняват в халетата. По случая е образувано досъдебно производство. Държавната сграда се е охранява от пазач на частната фирма „Саламандър“, който беше подал сигнал в полицията. До няколко дни тя ще бъде сменена и охраната на митницата ще поеме софийската фирма „АС Скорпио“.

Това обаче няма връзка с инцидента, тъй като тя е спечила обществената поръчка за физическа охрана и охрана с технически средства на обектите на митница Югозападна, която е проведена миналата година, поясни пиарът на Агенция „Митници „ Вяра Генова.

Фирма „АС Скорпио“ е класирана на първо място със 100 точки, а на второ с 97, 99 точки е фирма „Саламандър АСО“ ООД, която до момента охраняваше благоевградската митница. Фирмата победител „АС Скорпио“ ще пази митническите обекти Благоевград, Гоце Делчев, Кулата, Кюстендил, а „ Саламандър АСО“ е успяла да се пребори само за охраната на почивната база в Банско. „АС Скорпио“ се свързва с бившия зам. министър на вътрешните работи Камен Пенков в правителството на тройната коалиция, който е неин съосновател. Освен, че беше заместник на тогавашния вътрешен министър Румен Петков, той е знаково лице за БСП и фирмата му охранява партийната централа на „Позитано „ 20.

Управител на охранителната фирма е съпругата на Камен Пенков- Васка, която е и съдружник с регистрирания в Кипър „Вайарело холдинг лимитид“, който притежава по- голямата част от дружествения капитал.

Зет на семейство Пенкови е бившият главен секретар на МВР в кабинета Орешарски- Светлозар Лазаров. С голям професионален опит е и „Саламандър АСО“ ООД, чието седалище е в Перник, в чиято основа са бивши военни офицери. Управител е Лъчезар Пенев, който е и съдружник с Филип Атанасов, мажоритарен собственик на дружеството съсобственик „Саламандър груп холдинг“ АД, и председател на националното сдружение на частните охранители и детективи.