Шарм ел-Шейх е курортен град в Египет и пристанище на Червено море. Той е най-важният град в Южносинайската област. Някога е бил рибарско селище, но става голямо пристанище и военноморска база на Египет.
Превзет е от Израел през 1956 г., но Египет си го връща през 1957 г.  През 1967 г. избухва Шестдневната война и градът е отново превзет от израелската армия. Окупиран е от израелски войски до 1982 г., когато Синайският полуостров е върнат на Египет.

На полуострова се намира планината Синай, едно от предполагаемите места на библейската планина Синай, а в подножието ѝ е прочутият Синайски манастир „Света Катерина“, пише vesti.bg. В Библията се казва, че това е мястото, където Мойсей получава Десетте Божи заповеди. Арабското име на планината означава точно това – „Мойсеева планина“. Макар да има много малко археологически находки, които да доказват това твърдение, мястото днес е известна дестинация за милиони поклонници.По време на израелската окупация градът носи името Мифрац Шломо („Соломонов залив“). Мястото е уникално във всяко отношение.

Градът се издържа с туризъм. Уникалните гледки и пейзажи, целогодишния сух и умерен климат и дългите плажни ивици, само правят изживяването още по-добро.В града може да се отседне в хотели като „Риц Карлтън“ и „Четирите сезона“, както и да се похапне на места като „Планет Холивуд“, „Хард Рок Кафе“ и „Буда Бар“.Водата е чиста и спокойна през по-голямата част от годината. Предлагат се условия за различни водни спортове, например гмуркане.На 40 км. в североизточна посока се намира заливът Наама.