Der Goldene Geier 2020 ( Златен лешояд 2020) е своеобразна награда, която се връчва на най-вредния автомобил от немските еколози. Тази година съюзът на немските еколози иска да връчи тази награда на най-вредния всъдеход и ще настоява производството на този автомобил да бъде прекратено. 

За претенденти за автомобилната "малина" са избрани пет от най-често критикуваните от еколозите всъдеходи: хибридът Audi Q7, BMW X7, Range Rover Sport, VW Amarok и Mercedes GLS.

"Моделите, предлагани от производителите, стават с всяка година все по-тежки, по-дълги и високи, а на нас са ни необходими леки и ефективни транспортни средства. Заради модата производителите продължават да произвеждат безсмислени бронирани чудовища, защото те се продават по-скъпо, но в крайна сметка за това плаща киматът и ние, хората", отбелязва екоактивистът Барбара Мец.

Измерванията на отработените газове и разхода на гориво на достигналите до финалната петица всъдеходи са направени от съюза на немските еколози по тяхна собствена методика. 


За да видите финалната петица мръсни джипове и как може да гласувате за тях, посетете auto.blitz.bg.