Нашите предци са се докоснали до вкуса на сладкото дълго преди да се научат как да извлекат захар. В горещите и слънчеви страни близо до екватора, преди хиляди години знаели колко вкусни и полезни са сушените плодове и най-вече сушеното грозде. С течение на времето, този сушен плод е станал толкова популярен, че сега той се добавя буквално към всичко: напитки, месни ястия, салати, тестени изделия и какво ли не, пише zajenata.bg.

Сред големият брой сортове и производители е много лесно да се изгубите, така че днес ще ви научим как да изберете стафиди, които ще ви дадат качеството, от което се нуждаете.

Вкусни стафиди

 1. Купете тъмни (черни) стафиди

  Защо черната стафида е по-добра от златната стафиди? Това зависи от технологията за обработка. След изсушаване гроздето потъмнява: както светлите, така и тъмните сортове. В повечето случаи гроздето, обработено с консерванти, може да бъде бледо или прозрачно, което изглежда много апетитно, но не е индикатор за добро качество. В допълнение, тъмните сортове грозде съдържат по-полезни вещества. Изберете кафяви или черни стафиди .

 2. Не се страхувайте да опитате

  Опитайте стафидите винаги преди да ги закупите. Първото нещо, което трябва да направите със стафидите на гишето, е да я докоснете. Те трябва да са еластични, но не прекалено меки и разтегливи. Погледнете по-отблизо! Ако забележите, че плодовете са повредени, е по-добре да се откажете от такива стафиди.

   Вкусът на стафидите може да бъде много различен, единственото, което е важно да не бъде опушен. И накрая последното: разтрийте изсушената стафида между пръсти си и така ще можете да проверите дали има вътрешни паразити, а именно ларвите на молец примерно

 3. Накиснете стафидите преди консумация

  Не забравяйте обаче, че никога не можете със сигурност да знаете къде и как е била обработена стафидата. Потопете я в топла вода в продължение на 30-40 минути, за да се отървете от евентуалната прах. Ако искате да добавите стафиди към салата, напоена, тя има много по-приятен вкус. Ако имате нужда от сух продукт, прецедете я в гевгир и я поставете на хартиена кърпа, докато изсъхне напълно.

Използването на стафиди не се ограничава само до вкусовия потенциал. Тя е много питателен! Калоричното съдържание на стафидите е много високо, но е добре смилано, така че е идеално за закуска.

Възможността да изберете добри продукти идва с опита, но понякога можете просто да разберете за него от подобни статии. Ако тази информация ви е полезна, споделете я с други хора!