63-годишният Румен Чернаев ще лежи в затвора 12 години за опит за убийство на директорката на Центъра за работа с деца в Хисаря Стоянка Календерска. Мъжът трябва да плати обезщетение от 30 000 лева на пострадалата за причинените й неимуществени вреди.
Чернаев заяви пред съда, че не е имал намерение да убива любимата си и съжалява за деянието си. Адвокатът му изтъкна, че е действал в пристъп на ревност и в онзи момент е бил частично невменяем. Между подсъдимия и жертвата имало интимна връзка, която жената искала да прекрати, защото разбрала, че той се представя под чужда самоличност и е бил арестуван за измами. Когато Календерска му казала, че не иска повече да се виждат, той й нанесъл многобройни удари с нож, четири от които са определени от лекарите като смъртоносни.
Процесът срещу Чернаев бе по процедурата на съкратеното съдебно следствие с предварително изслушване без разпит на свидетелите и вещите лица пред съда, тъй като подсъдимият призна фактическите обстоятелства по повдигнатото му обвинение. Затова му беше определено наказание под предвидения минимален размер. Наказанието ще се изтърпява при първоначален „строг“ режим. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд. /Димана Тодорова, БЛИЦ