Английски заселници във Великотърновска област са на двете крайности в мненията си по повод на референдума във Великобритания, който ще определи дали островната държава ще напусне ЕС. Британците, които от години живеят в региона, споделят напълно противоположни тези.
50 на 50 ще гласуват противниците на Евросъюза, както и тези, които подкрепят оставането на Обединеното Кралство в ЕС, пише в подробен репортаж "Труд".
 

Привърженик на членството е Ник Хенсън, който е собственик на къмпинг в лясковското село Драгижево. Британецът е категоричен, че страната му трябва да остане в Общността.
 
„Със съпругата ми пристигнахме в България на меден месец през 2005 г. с кемпер. Решихме, че тук е прекрасно място за къмпинг, купихме земя и обособихме мястото за отдих през през 2009. Живеем тук вече 9 години”, разказва Хенсън.
 
Той казва, че е очарован от природата на България. По думите му, българите са много гостоприемни и добри хора, и това е впечатлило заселниците още от първия ден.
 
„Ако си напуснал Англия преди повече от 15 години, нямаш право да гласуваш, но тъй като ние отсъстваме от страната си 9 години, все още можем да гласуваме по пощата!“ , уточнява англичанинът заселник.
 
Преселникът в Драгижево смята, че с напускането на ЕС, Великобритания ще има финансови проблеми.
 
„Мисля, че е най-добре да останем в Европейския съюз, отколкото да напуснем. Едно от добрите неща, които се случиха с влизането ни в него, беше свободното придвижване на стоки, хора, услуги и капитали. Защото, ако погледнем назад, трябваше да преодоляваме ДДС, митнически такси и много бюрокрация. Сега всичко това е хармонизирано и нещата се случват по-лесно най-вече за по-малките компании. Всичко е опростено и лесно”, коментира още чужденецът.
 
Туристическият бизнес на семейство Хенсън върви успешно. „Мисля, че държавите –членки сме си взаимно необходими и ако Великобритания напусне ЕС, това определено ще разклати континента. ЕС, като съюз от държави е много по-силен, отколкото, ако се разделят на отделни самостойни страни. Ако погледнем в световен план, размерите на американския пазар и тези на китайския - как се конкурират на световните пазари, то на нашия континент всичко се случва с лекота, с хармонизирани закони, с правила и търговия. Това ни дава по-голяма конкурентоспособност!“, разсъждава Хенсън.
 
Той признава, че в България се чувства прекрасно, а три-четири пъти годишно се връща за кратко на Острова, за да се види със семейството си и приятелите.
 
Сънародникът му Джим Смит обаче е на противоположното мнение. Той е със семейството си на шестмесечна обиколка из Европа през ваканцията и в момента са отседнали в къмпинга в Драгижево. Вече са се разходили из Полша, Словакия, Румъния и сега са в България. Предстои им да посетят Турция, Гърция и Италия, след което се прибират обратно.
 
„Разбрах, че румънците не харесват ЕС, а тази година научавам, че и българите не харесват Евросъюза, защото богатите са станали по-богати, а бедните са станали още по-бедни и не са спечелили нищо от членството си в ЕС. Това не е честно. Парите трябва да се разпределят справедливо, за да може всички да имаме по-хубав живот! Имам това, което в Англия се нарича „прокси вот“, защото не живея там. Трябваше да попълня някаква документация и да упълномощя приятеля си да гласува вместо мен. Отговорът ми е: ВЪН!“, категоричен е Джим Смит.
 
Според него ЕС означава федерална Европа с едно правителство, което контролира всичките държави- членки. „Сега даваме свободата си на Брюксел без борба, това е грешно”, негодува 69-годишният Смит.
 
Той твърди, че повечето англичани от неговата генерация са за напускането на Великобритания на Общността.
 
„Притеснението ми е, че младите хора не познават по-добрия живот, защото откакто са родени, сме в ЕС и предполагам, че ще гласуват да останем. Искрено се надявам да се махнем!“ , допълва чужденецът.
 
Смит е сигурен, че ако Великобритания напусне, това ще се отрази на икономиката й през следващите няколко години, но е сигурен, че англичаните произвеждат добри продукти, които ще продължават да се търсят и страната може да развива самостоятелно икономиката си.
 
„Някои хора не харесват Германия, но продължават да си купуват автомобилите „Мерцедес“, „Фолксваген“ или „БМВ“, казва в заключение британецът.