Два Богоявленски ритуала по вадене на кръста ще има на 6 януари в Кърджали. Възрастните ще могат да се гмурнат в ледените води на Водното огледало. Шествието от централната църква до водния канал ще се води от отец Петър Гарена и кметът инж. Хасан Азис, съобщава 24rodopi.com.
Басейн с размери 10 х 6 метра пък са изградили родители на деца от Неделното училище към средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” в Кърджали, за да могат децата да се включат в Богоявленския ритуал за изваждане на кръста.

„Родители на децата, посещаващи Неделното училище по православно християнство и вероучение към Средновековен манастир "Св. Йоан Предтеча" - Кърджали, се подготвят за големия християнски празник Богоявление. Те споделиха с отец Николай, че много биха искали децата им да участват в ритуала по улавянето на кръста, но се притесняват от дълбоките води на естествените водоеми. Въпреки, че коритото на река Арда минава точно покрай средновековната крепост, водите й са опасни за деца. Така се роди идеята за построяване на уникално временно съоръжение в двора на храма.

Родителите сглобиха огромен басейн, в който ще се извърши Богоявленският водосвет и така в ритуала ще могат да се включат момчета от целия град, като засега най-малките, заявили участие, са на 7 г. Благочестиви родители са дарили специално за ритуала красив дърворезбован кръст“, се казва в съобщение на Неделното училище.

В петък, след празничната литургия и водосвет, момчетата в братско сплотение ще се хвърлят в специално монтираното съоръжение в двора на храма, извисяващ се на южния бряг на река Арда, и ще извадят заедно кръста от осветената вода. Най-голямата награда за всички участници ще бъде възможността Светият кръст, осветил водите, да пренощува в домовете им, озарявайки ги с Божията благодат и благословение.