За българския фолклор е изписано толкова много. И изглежда невероятно да се обяснява отново, че всяка географска област си има своите песни и хора – шопски, македонски, родопски, тракийски, добруджански, северняшки. От съседна Македония обаче се опитват да ни убедят, че македонските песни са нещо отделно и че македонците в България са нещо отделно от българите. По тази логика и тракийците, шопите например не би трябвало да са българи. Ето какво пише неназован художник в писмо, публикувано във вестник “Време”.
“Тези наши съседи, които от десетилетия ни отричат, които твърдят, че Македония е на южния съсед или че Македония е на източния съсед, на северния, на западния, хайде веднъж да ги попитаме: дали някои от споменатите страни има изпята песен за Македония? Нямам предвид македонците, които живеят в Гърция или в България и които си пеят македонски песни, а всички останали, които твърдят, че Македония е гръцка и че ние сме били българи! Няма! Вярвайте ми, няма! Няма и трошичка песен, в която да се споменава такава или онакава Македония! За Вардар, за соколите, за планините и широките полета, за това и да не говорим! Да им подарим една като акт на добросъседство!? Но само при условие, че няма да злоупотребят с това, пише в писмото. “И още нещо много важно – в нашите песни се очертава Македония в нейните етнически граници! От извора от Солуна, от Пирин и Шара, воденски череши и костурско симитче и като поетична и музикална красота, бялото платно на Биляна край Охридското езеро! Всичко е тук, нито повече, нито по-малко! Това не са териториални претенции, така си е пеел нашият народ, защото е знаел откъде докъде е неговата земя!”, пише още авторът на писмото.
Всеки, който е бил в България, не може да отрече, че македонските песни звучат в цяла България. И трябва ли да обясняваме, че македонците и македонските песни за българите са част от нас и нашето, както например и шопите и шопските песни, тракийците и тракийските песни. И трябва  ли да обясняваме, че например странджанските песни пеят за Странджа, а македонските - за Пирин. /Елка Василева, БЛИЦ