Няма изненади с днешния списък. Изненада, ако може да се нарече, е по-високия процент на сътрудничество в ръководствата на БТА - над 10%. Това заяви в интервю за БЛИЦ Екатерина Бончева от Комисията по досиетата по повод публикувания списък с имена на журналисти и служители от СЕМ и БТА.
- Г-жо Бончева има ли за Вас изненади в оповестения днес списък от сътрудници на бившата Държавна сигурност в СЕМ и БТА?

-За мен никакви изненади няма. Изненада, ако може да се нарече, е по-високия процент на сътрудничество в ръководствата на БТА - над 10%. Ние проверихме по закон 71 човека, принадлежност имат 23-ма, на четирима не обявяваме имената, защото са починали, т.е. 19 обявяваме. 23-ма имат принадлежност или това е 1/3 от ръководния състав на БТА, до началник сектори според чл. 19 в Закона за досиетата. Тези колеги просто ги проверяваме за принадлежност, като връщаме назад от 1989 година насам. Така че, ако може да се говори за изненада - по-високия процент от една страна е изненада, от друга страна не е изненада, защото това е била единствената информационна агенция едно време и нито партия, нито тоталитарна държава, нито тайни служби са могли да си позволят да тече един свободен поток от информация, всичко е трябвало да бъде поставено под контрол. Не желая да коментирам имена и оставям това на публиката.

- Бихте ли посочили някои от електронните медии, които не са обявили все още състава си?

- Около 80 електронни медии от общо над 300 лицензирани до този момент не са отговорили на нашето искане да започнем проверка и по закон да представят номенклатурата, за да започнем проверка на журналистите. След като се заговори публично онзи ден, две от медиите, не мога да ви кажа кои са, са си изпратили информацията до нас. Не мога да ви кажа кои са тези около 80 медии. Това, което мога да ви кажа, е че сред тях няма от националните медии, но от по-големите медии това е BBT. Не смятам, че това е умишлено, защото едва ли ръководствата на медии ще искат да саботират закона. По-скоро това е практиката в България за неуважение на законите, което не е извинително, и за небрежност. Надявам се обаче ръководствата на тези медии или човешки ресурси, структурите до които нашата администрация е изпращала писмата, да ни отговорят, защото тази проверка трябва да бъде и ще бъде направена.

- Какво следва от тук нататък?

- Продължаваме по чл. 19, т.е. ръководствата на обществените медии, БНТ, БНР, същевременно правим и голямата журналистическа проверка най-напред с електронните медии, като същевременно текат и другите проверки, проверяваме дознатели, прокурори и следователи, проверяваме Държавната агенция по туризма, Комитета по метрология и стандартизация.

- Всички действащи сътрудници ли се оповестяват?

- Излизат и действащи имена. Това е по закон след като бъдат обявени като публични длъжности, ако са действащи, защото ние ги проверяваме само до 1991 година да бъдат свалени от отчет, т.е. или да си бъдат на публична позиция или да бъдат сътрудници на службите. Но това, което ние пишем в нашите решения, че има доклад по чл.16, ал. 2, т.2 означава, че те продължават сътрудничеството си и след 1989 година, а ние също когато нямаме доклади, а имаме документи за продължено сътрудничество от 1989 година, го пишем в решенията си.

- Продължава ли да действа читалнята към комисията?

- Читалнята продължава да работи с пълна сила, макар че за момент имаме едно забавяне, защото паралелно с това което правим, приехме и целия справочен апарат на МВР и колегите от администрацията го подреждат, картотекират и затова някой път бавим информацията на гражданите, за което те трябва да ни извинят, но читалнята продължава да работи. От началото на годината са я посетили от 1200 до 1250 души. Тя се намира на "Врабча" 1 и работи от 9 до 17,00 часа всеки ден. Повече подробности за нея могат да бъдат намерени на страницата на Комисията по досиетата wwwcomdos.bg в раздел Читалня.
Калина Петрова, БЛИЦ