Апелативните съдии в Пловдив отмениха доживотната присъда на убиеца Назъм Назми Азиз, който преди две години разстреля таксиметровия шофьор от Хасково, Димитър Янакиев. Делото е върнато на окръжната прокуратура за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения, което значи, че всичко започва отначало.
Трупът на таксиста беше открит от негови колеги на 22 юни 2006 година с огнестрелна рана в тила и запалено такси на около половин километър от трупа. Само след няколко дни убийците бяха заловени – Ерай Хасан Юсуф и Назъм Азиз. В хода на делото се оказа, че истинският убиец е Азиз, а Юсуф е само свидетел на разигралата се кървава трагедия. При обиска в дома на убиеца са намерени записки за перфектно килърско убийство. Той си е водил записките докато лежал зад решетките в мюнхенски затвор за пласиране на фалшиви пари. Това е доказателство, че Азиз се е готвел да става наемен убиец и най-вероятно вече е имал заявка за първото си поръчково убийство на таксиметров шофьор. По-късно, в килията, той изказал съжаление, че толкова бързо са се провалили големите му планове.
След протакане на делото съдът издаде доживотна присъда за кандидат килъра. Основният свидетел по убийството Юсуф е осъден на 11 месеца затвор за укриване на информация.
След приключване на делото Азиз се отказа от досегашния си адвокат Лазар Базлянков. Вероятно убиецът ще си намери друг, според него по-надежден адвокат, когато делата тръгнат отново.
Тодорка Николова, БЛИЦ