Очаква се Прокуратурата да повдигне до дни още едно обвинение срещу президента на ЦСКА Александър Томов, като този път то ще бъде вероятно за "Кремиковци", научи БЛИЦ.
Преди време състав на Софийски градски съд постанови решение, с което бе обявена неплатежоспособността на Кремиковци АД, след което там бе назначен синдик. От вчера работниците в комбината протестират пред Министерство на икономиката.
През юли Прокуратурата повдигна обвинение срещу Томов и финансовия директор на клуба Александър Гарибов за длъжностно присвояване на средства. Тогава Томов бе разпитван от Националното следствие. След разпита той бе категоричен, че не е присвоявал средства на клуба.
Александър Томов обясни, че е бил разпитван само за паричен превод на стойност 3,5 млн. евро между стария и новия собственик на клуба. Въпреки това той призна, че срещу него и Гарибов има повдигнато обвинение.
Томов бе категоричен, че ще окаже пълно съдействие на разследващите органи и ще им предостави всички необходими документи.

На 16 юни т.г. Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Александър Томов и Александър Гарибов за длъжностно присвояване на пари в размер на 5 млн. евро. Според Прокуратурата парите са били преведени от „Кремиковци” на ЦСКА като след това част от тези суми са отишли в офшорни фирми, притежание на Томов. Разследването срещу Александър Томов и Александър Гарибов бе възложено на Национална следствена служба. Двамата са разследвани за това, че са присвоили пари от ЦСКА, собственост на „Кремиковци” АД, поверени им да ги управляват. Длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

На 5 юни след заповед на министър председателя Сергей Станишев Държавната агенция за национална сигурност и Националната агенция за приходи направиха пълна данъчна ревизия на финансовото състояние на ПФК ЦСКА в периода от 2002-2007 г.
Проверката стана факт след като стана ясно, че ЦСКА не е погасил задълженията си към държавата, в следствие на което клубът бе лишен от право на участие в Шампионската лига.
След скандала Александър Томов подаде оставка от ръководството на ЦСКА. Първоначално той пое вината за случилото, но после я прехвърли на лицензионната комисия на БФС, която не е уведомила навреме ЦСКА за проблемите. /БЛИЦ