Най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" определи днес Варненският окръжен съд за 28 годишния Асен Василев, разследван за участие в престъпна група, организирала трафика на жени, принуждавани да проституират в района на Бордо.
 Арестът на варненеца е на основание Европейска заповед за задържане от 23 септември тази година на прокурор при Районния съд в Бордо. Следствени действия проведени във френския град установили през есента на 2007 година мрежа от български проститутки, набирани предимно от района на Бургас. Проверката на изпратените чрез Western Union парични преводи и наблюденията върху престъпната мрежа установили наличието на две успоредно действащи мрежи, експлоатиращи близо 10 проститутки. Асен, който се разследва за връзки с едната от престъпните групи вече е разпитван от френската полиция, но компетентните френски власти настояват следствените действия да продължат в Бордо.
Въпреки аргументите на защитата, че в ЕЗА липсват конкретни факти, свързващи Василев с дейността на престъпната мрежа, ВОС го остави в ареста. ЕЗА съдържа всички реквизити, посочени в ЗЕЕЗА, а целта на днешния арест е да гарантира присъствието на Василев при гледането на делото по същество. Това ще стане през следващата седмица.
Днешното определение за първоначалния арест на Асен Василев на основание ЕЗА може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна на 21 октомври от 11,00 часа.