През последните седмици измамите по телефона в Старозагорска област отново зачестиха. В полицията постъпват дневно по 10-15 сигнала от граждани за съмнителни обаждания. Обикновено измамникът се обажда на домашния телефон на възрастни хора и се представя като техен близък роднина.
Въпреки мащабната разяснителна кампания, в няколко от случаите измамите са успешни, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора.
Измамниците са добри психолози и умело са възползват от високата чувствителност на гражданите към пътната аварийност и загрижеността за близките им.  Плачейки, той съобщава, че е задържан в полицията, тъй като при причинено от него пътнотранспортно произшествие има тежко пострадал човек (дете или възрастна жена), който впоследствие е починал. Сам или чрез трето лице моли своя “роднина” да му услужи с парична сума (варираща от 2 500 до 17 000 лв.), необходима за неговото освобождаване. Плачът променя тембъра му и възрастните хора, трудно се ориентират дали това е наистина гласът на техния близък, а силната тревога в много случаи не им позволява да зададат въпроси, с които лесно биха направили проверка. За да бъдат по-убедителни, измамниците предоставят на потърпевшия телефонния номер на мним следовател, полицейски служител или адвокат, който подкрепя тезата им. Предупреждават потърпевшия да не се обажда по своя инициатива на никого, “за да не развали работата”.
Потърпевшите предоставят сумата на специално изпратен “посредник” , като най-често се срещат с него пред обществени сгради – поща, болница, банка и др. Посредниците са хора с представителна външност и при получаване на сумата уверяват потърпевшите, че до няколко часа близкият им ще бъде освободен.
В последните случаи този тип измами се извършват комбинирано с превеждане на суми по ваучери. Мнимият адвокат или полицейски служител настоява потърпевшите да закупят ваучери към мобилни оператори ( като определят изключително кратък срок) и да им продиктуват идентификационните кодове. Закупуването на ваучери на стойност от 100 до 700 лв. измамниците поставят като предварително условие преди договорката за “освобождаването”.
Полицията апелира към гражданите, ако им бъде отправена подобна молба, да не се поддават на първоначалните емоции и да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и убедително да им звучи то. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат закупуване на ваучери или превеждане на суми поискани по телефона да позвънят на тел. 166 или 112. /БЛИЦ