Хейзъл Гейнър и Хедър Уеб са автори на бестселъри и носителки на многобройни награди за индивиду-ално написаните си романи, а когато двете работят заедно, сътворяват истинска магия. Те имат работещи формули за правене на очарователни истории, четящи се на един дъх. Романът им „Парфюмеристката от Монако“ е тяхната втора съвместна творба.

Двете повеждат читателите си от бляскавия филмов фестивал в Кан през 1955 г. през многоцветния Прованс, многообразието от аромати в столицата на парфюмите – гр. Грас, за да стигнат до сватбата на века между холивудската звезда Грейс Кели и принца на Монако и до незабравима среща между Софи и Джеймс.

Историята започва с младата парфюмеристка Софи Дювал, която приютява мис Кели в своя бутик и я скрива от настоятелния Джеймс Хендерсън, фотографа на известен таблоид. И независимо че пътищата им са различни, нишките на съдбата свързват тримата за дълги години напред.

Софи дава убежище на Грейс Кели от папараците и отпраща Джеймс. Безкрайно благодарна, холивудската звезда се свързва със Софи и остава впечатлена от нейните способности. Софи е наследила от баща си не само фабриката за парфюми в Грас, но и неговите тайни как се създават различните ухания. И по нови рецепти сама приготвя есенции от чаени рози, лилава лавандула, яркожълти слънчогледи. Знае как да направи подходящия за всеки човек парфюм, което оценява и Грейс Кели и я избира за свой „парфюмерист“. Софи ще бъде човекът, който ще изработи парфюма за сватбата на Кели с принц Рение, а това ще й помогне да спаси бизнеса си.
 



Междувременно на Джеймс е възложена желаната задача да отразява сватбата на века и той отплава с Грейс Кели от Ню Йорк за Монако с огромно нетърпение, защото не може да забрави „малката високомерна парфюмеристка с лешникови очи“ и очаква новата им среща.
Писателките, вдъхновени от личността на Грейс Кели, добавят автентичност към разказа си с исторически факти от запознанството и сватбата й с принц Рение. И създават привлекателен и реалистичен образ на актрисата. Тя е не само звезда, но е естествена, чаровна и мила. Съчетава финеса на елегантната дама в кожи и диаманти, обгърната от холивудския блясък, с милото излъчване на съседското момиче, сърдечно и  с чувство за хумор.

Под формата на журналистически статии Х. Гейнър и Х. Уеб ни запознават стегнато и пестеливо с реални факти от живота, срещата на Кели и принца и тяхната грандиозна сватба. Дават на Кели ролята на добрата фея, която става причина за неколкократните съдбовни срещи между Джеймс и Софи. Другите глави, последователно разказани с гласовете на двамата главни герои, ни правят съпричастни на техните желания, мечти и тревоги и на житейските им избори. Увличат ни в драматична вълнуваща любовна история, която има повече завои от серпентините по Френската Ривиера.
Резултатът е роман, който след прочитането оставя дълготрайна следа като ухание на скъп парфюм.
 
 
 
За авторките:


Хейзъл Гейнър е автор на бестселъри на New York Times. Печелила  е награди от New York Times, USA Today и Irish Times за най-добър писател на исторически романи. Получава наградата за най-добър исторически роман на 2015 г. от Асоциацията на авторите на любовни романи. Първият й роман с Хедър Уеб става бестселър и печели наградата СТАР на Асоциацията на жените писатели на художествена литература за 2018 г. Има популярен блог „Carry on Writing” за националния литературен сайт на Ирландия, където пише статии и прави интервюта с изявени автори. Романите й са преведени на десет езика и са издадени в седемнадесет страни. Родом е от Йоркшир, Англия. Живее в Ирландия със своя съпруг и двете си деца.
Хедър Уеб e автор на бестселъри на шест исторически романа, в които действието се развива във Франция, печели наградата СТАР на Асоциацията на жените писатели на художествена литература за 2018 г. През 2015 г. нейна книга е отличена за най-добър избор от Goodreads. Като изявен оратор е имала привилегията да бъде лектор на конференции на писатели, в училища, университети, музеи и пред литературни клубове. Член е на Асоциацията на историческия роман, на Асоциацията на жените писатели на художествена литература и на Американски писатели на романи.
Освен писател, тя е и редактор на свободна практика, ценител на добрата храна и пътешественик. Живее в Ню Инглънд със своето семейство и с домашния си любимец.
„Парфюмеристката от Монако“ е вторият им съвместен роман.