Най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража” взе Районният съд във Варна по отношение на 36-годишна жена, привлечена като обвиняема за кражба на ценни предмети от църковни храмове.

Предявеното обвинение спрямо 36-годишната Д. С. е за извършена при продължавано престъпление и опасен рецидив кражба на вещи на обща стойност за близо 11 000 лева. Става дума за предмети, представляващи културно-историческа ценност, които са били оставени в обществени храмове, достъпни за наблюдение и поклонение от широк кръг посетители. Деянието е тежко умишлено, като за него закона предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 2 до 10 години. Прокуратурата обоснова искането си за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, както с данни за авторство на деянието и предходната съдимост на 36-годишната жена, така и със скитническия й начин на живот и данни за направен от нея опит за бягство при предявяване на обвинението на 11 януари т.г. 

 Д. С.  е многократно осъждана за посегателства срещу собствеността, като през последните 5 години е търпяла ефективно наложени й наказания в затвор. Налице са още данни за наркотична зависимост към хероин и метамфетамини. 36-годишната жена  не живее на постоянния си адрес и няма адресна регистрация на мястото, където твърди, че трайно пребивава. Съдът прие, че може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, както и че опасността обвиняемата да извърши друго престъпление или да се укрие е изключително висока.

Определението по наложената мярка за неотклонение подлежи на обжалване в 3-дневен срок, като в случай на жалба делото бе насрочено за разглеждане пред Окръжния съд за 18.01.2017 г от 13 ч.