Бизнесменът Николай Банев е един от стоте български богаташи, включени в списъка на хора, източвали над 1 милиард лева от държавата чрез ДДС. Милионерската фамииля Баневи е сред хората, които Мария Мургина специално е прикривала, пише „Хасковска Марица”.
Още преди Нова година името на хасковския милионер Банев се появило в папка с документи за данъчни измами предоставени в Брюксел, твърди изданието.
Банев е попаднал множеството хеми за източнане на ДДС. Хасковлията притежава десетки, а според някои поне стотици фирми. Едната от тях е „Елма” АД Троян. На 27 февруари е насрочено изнънредно събрание, на което ще се гласува освобождаването на Николай Банев като шеф на борда на предприятието.
Предприятието за елекромотори освободава масово работници заради кризата.
Състоянието на Банев се оценява на 95 млн.лв. Банев е собственик на АКБ „Форес”, а чрез него на още стотици фирми като „Полмери”, „Русалка”, Топлофикация Ямбол, хотели по Черноморието, голф клуб „Иракли”, както и на комплекс „Лебеда” в Хасково. От години „Лебеда” трябваше да бъде преустроен, плановете на Банев бяха за строителство на мол, казват в Хасково. Банев обяви, че на мястото на плувния басейн ще вложи 20 млн.лв. за модерна сграда. Комплексът в Хасково обаче тъне в мизерия и разруха.

За Банев се търди че е замесен в множество скандали. Обвинен е в умишлени банкрути, застроявато на защитена област Иракли, съсипването на ФК „Берое”.Запознати казват, че се водят десетки дела за умишлени банкрути на над 100 приватизирани предпиятия и неизплатени заплати на служители.

Междувременно се заговори, че Баневи са в Дубай, където са избягали заради проверките, които текат срещу тях. Хазартната страст на Банев обаче пропуква и третия му брак. Той кара мерцедес майбах. Майка му Мария също джитка с лускозни водила из Хасково и непрекъснато се гневи на публикациите на местия вестник. Банев е подарил на майка си джип БМВ, но миналата година катастрофира с него и го продаде. /БЛИЦ