МВР е блокирано при работата за разкриване на горещи следи. За това алармира министърът на вътрешните работи Михаил Миков по БНТ по повод приетите вчера поправки от депутатите в Закон за електронните съобщения. При гласуването отпадна спорният текст, според който следенето можеше да бъде и заради всяка оперативна необходимост на МВР, с който на практика се разширяваше кръгът на допустимите проследявания.
Сериозен удар върху МВР нанесоха вчера депутатите с приемането на поправките в Закона за електронните съобщения, оплака се Миков. По думите му полицаите ще бъдат блокирани в разкриване на отвличания, убийства, наркотрафик и други тежки престъпления. Той даде за пример, че ако се намери убит човек с телефон, за да се вземе разпечатка, което може да стане за минути от всеки офис на мобилните оператори, които имат договор с МВР, сега информацията може да се ползва само с разрешение на съда. Процедурата е бавна и тромава и ще бави работата на МВР, възрази Михаил Миков.
Страх ме е да мисля, че лични мотиви могат да се намесят в решаването на такъв важен въпрос. Заради бълха, горим юрган. Така вътрешният министър отговори на въпрос дали депутатите не отмъщават на МВР, след като разбраха за разработка на ДАНС, в която на много от тях им беше следен трафика на телефонните разговори. Той добави, че МВР има и други средства за работа, но те били по-бавни и трудоемки.
Депутатите решиха вчера съобщенията в интернет и разговорите по телефона да бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки престъпления. Това е записано в промените в Закона за електронните съобщения. Освен това в интренет следенето е позволено, когато става въпрос за компютърни престъпления. При гласуването отпадна спорният текст, според който следенето можеше да бъде и заради всяка оперативна необходимост на МВР, с който на практика се разширяваше кръгът на допустимите проследявания.
Събраните данни ще бъдат съхранявани по реда на Закона за специалните разузнавателни средства и разпоредбите на НПК. Това означава, че след 12 месеца данните от електронните съобщителни мрежи трябва да бъдат унищожени.
Относно скандала с източването на ДДС и освобождаването на Мария Мургина, Миков заяви, че е искал справка за цялата страна за такива престъпления. Десетки случаи са разкрити, има във фаза досъдебно производство и такива, които вече са влезли в съда, коментира вътрешният министър обвиненията, че има политически чадър върху разкриването на тези престъпления.
Относно разследването за смъртта на Пламен Куцаров, Миков заяви, че има нарушаване на вътрешните правила на действие на полицията, но отказа повече коментар с аргумента следствена тайна. Той обаче добави, че МВР не убива. Полицията ще бие, когато се посяга на полицаи, каза обаче Миков. /БЛИЦ