Учениците да нямат свободни часове, когато един учител по съответен предмет отсъства. Такава програма ще стартира тази година образователното министерство, съобщи Даниел Вълчев. Целта е винаги да се осигурява заместник и да не се губи учебен материал.
Министерството на образованието и науката ще стратира още две нови програми. По едната ще се финансират българските училища зад граница, което се прави за първи път. За това са заделени 5 милиона лева.
Третата програма е за сигурността в училищата. Средствата ще бъдат за купуване на камери, главно в общите части и входовете на училищата, но също така в 6000 стаи с възможност за следене какво става в стаите при изпитна обстановка, коментира Даниел Вълчев.
Около 28 млн. лв. са заделени за безплатните закуски на децата, което е със 70% увеличение на средствата спрямо миналата година, посочи още министърът. Надявам се да са достатъчни, ако се окаже, че не са - ще намерим допълнително средства. Едно е, когато човек си купува една кифла, съвсем друго е, когато се поръчват 2000 кифли – цената няма нищо общо, добави Вълчев.
Той каза още, че не е информиран за реституционни претенции към декарите земя, които в началото на миналата седмица показа на вътрешния министър Михаил Миков като подходящи за строеж на полицейско управление в Студентски град. Ние не сме информирани за такова нещо, но както върви в България, изглежда към всяка педя земя има реституционни претенции, коментира още Вълчев. /БЛИЦ