Колкото повече дарения привлече един училищен директор, толкова по-висока оценка за работата си ще получи. Това става ясно от анкетните карти, пуснати от регионалния инспекторат в София за оценка на школските шефове, съобщава „Телеграф”.
Ако съответният директор е успял да привлече 5000 лева, това носи 1 точка в картата му за оценяване. Ако надхвърли тази сума, получава 2 точки. Родители коментират, че това ще превърне административните ръководители в рекетьори за пари чрез допълнителни дарения”, защото така ще си гарантира увеличаване и на собствените им заплати.
 
Увеличение на заплатите ще има и ако училището има собствени приходи. Тоест, ако вложените в ремонти, обновяване и закупуване на материална база пари надхвърлят тези от делегираните бюджети.
 
Прави впечатление, че правилата дискриминират директорите в по-малките училища заради малкото ученици, които се обучават при тях. Ако училището работи на две смени, това също е бонус. Промъкнало се е и признаването на участието на учениците от съответното училище в олимпиади. При участие в над 10 състезания, директорът получава 4 точки.